COVID-19 sürecinde bireylerdeki tedbir alma davranışlarının baş etme düzeyleri ve psikolojik iyi haline etkisi
Coping levels of precautionary behaviors in inviduals and their effect on psychological well-being in the COVID-19 process
  1. Tez No: 757180
  2. Yazar: AYŞENUR BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, tedbir alma, stresle baş etme, psikolojik iyi hal, Covid-19, taking precautions, coping with stress, psychological well-being
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı COVID-19 sürecinde bireylerdeki tedbir alına davranışlarının baş etme düzeyleri ve psikolojik iyilik haline etkisinin incelenmesidir. Araştırmada nicel analiz tekniklerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni okuryazarlığı bulunan 18 yaş üstü bireyleridir. Araştırma örneklemini 2021 yılında 18 yaş üstü okuryazar 400 gönüllü bireydir. Araştırmada Sosyodemografik Bilgi Formu, Genel Sağlık Anketi-28, Stresli Durumlarla Başa Çıkma Envanteri Kısa Form, Covid-19 ile İlgili Tedbir Alma Davranışına Yönelik Soru Formu kullanılmıştır. Araştırma için toplanan veriler SPSS 25 programıyla analiz edilmiştir. Test sonucunda normal dağılımı sağlayan sürekli değişkenler için karşılaştırmalarda Independent T test ve ANOVA Testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişki Pearson Korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, bireylerdeki Covid-19 tedbir alma davranışları psikolojik iyi hali ve stresle baş etme düzeylerini etkilemektedir. Covid-19 tedbir alma davranışlarının cinsiyet, yaş, medeni durum, Covid-19 geçirmiş olma, psikiyatrik tanı alma ve salgın sürecinde kiminle yaşadığına göre farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of the precautionary behaviors of individuals on their coping levels and psychological well-being during the COVID-19 process. Relational screening model, one of the quantitative analysis techniques, was used in the research. The population of this research is literate individuals over the age of 18. The research sample is 400 volunteers who are literate over the age of 18 in 2021. Sociodemographic Information Form, General Health Questionnaire-28, Inventory for Coping with Stressful Situations Short Form, Questionnaire Form for Taking Precautionary Behavior Regarding Covid-19 were used in the research. . The data collected for the research were analyzed with the SPSS 25 program. As a result of the test, Independent T test and ANOVA test were used for the comparisons for continuous variables providing normal distribution. The relationship between continuous variables was examined with the Pearson Correlation coefficient. According to the results of the research, Covid-19 precautionary behaviors in individuals affect their psychological well-being and levels of coping with stress. It has been determined that Covid-19 precautionary behaviors differ according to gender, age, marital status, having had Covid-19, getting a psychiatric diagnosis, and who they live with during the epidemic.