Organik tarımın gastronomi alanına etkileri
Effects of organic farming on the gastronomy field
- Tez No: 757189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, gastronomi trendleri, organik tarım, organik restoranlar ve şefler, Gastronomy, gastronomy trends, organic farming, organic restaurants and chefs
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
1900'lü yılların başında İngiltere ve İsviçre gibi gelişmiş ülkelerde küçük çaplı uygulamalarla başlamış olan ve daha sonra diğer ülkelere de yayılan organik tarım, son yıllarda ülkemizde de giderek ilgi odağı haline gelmistir. Organik tarıma olan ilginin artması aslında sağlık ve çevre ile alakalı endişelerin çoğalması ve ekonomik koşulların gelişmesi gibi nedenlerden kaynaklanmakta olduğu değerlendirilmiştir. Organik tarım ve gıda ürünlerine tüketicilerin ilgilerinin artması sonucu, organik tarımı destekleyen çiftçi sayısını da beraberinde artırmıştır. Bu ilginin büyümesi aynı zamanda uluslararası ticaretin gelişmesini de canlandırmıştır. Bazı ülkeler organik ürünler için iç pazar talebi olmadığı halde, Avrupa'da yetişmeyen ve talebi yüksek olan organik ürünleri ihraç etmek adına üretmeye başlamışlardır. Gastronomi ekosisteminde organik tarım ve organik restoranlara artan ilginin birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler arasında organik tarımın uluslararası kavram haline gelmesi, karlılık, çevresel sorumluluk, lezzetin görece yüksek olması, sürdürülebilir atmosfere katkı, çeşitlilik, yaratıcı mönülere olanak sağlaması, yerel toplumu destekleme, personel verimi ve moralini yükseltme gibi gelişmelerle pazarlama avantajları sunmaktadır. Organik tarımla birlikte organik yiyecek talebinin hızla artması tüm dünyada tanınmış organik şeflerin ön plana çıkmasını sağlamıştır. Organik şefler çalıştıkları organik restoranlarla birlikte ilgi odağı haline gelmiştir. Bugün dünya çapında çok meşhur olmuş şefler vardır. Bu tez çalışmasının esas amacı organik tarımın gastronomi alanına etkilerini literatür taramasına dayalı olarak incelemek ve ülkemizden ve dünyadan organik tarım ile ilgili örneklere değinerek, organik tarımın gastronomi sektöründe sürdürülebilirliğine katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
Organic farming, which started with small-scale practices in developed countries such as England and Switzerland in the early 1900s and then spread to other countries, has become the focus of attention in our country in recent years. It has been evaluated that the increase in interest in organic farming is actually due to reasons such as the increase in concerns about health and the environment and the development of economic conditions. As a result of increasing consumer interest in organic farming and food products, the number of farmers supporting organic farming has also increased. The growth of this interest has also stimulated the development of international trade. Although there is no domestic market demand for organic products, some countries have started to produce organic products that are not grown in Europe and have high demand in order to export them. There are many reasons for the increasing interest in organic farming and organic restaurants in the gastronomic ecosystem. Among these reasons, it offers marketing advantages with developments such as organic agriculture becoming an international concept, profitability, environmental responsibility, relatively high taste, contribution to a sustainable atmosphere, diversity, enabling creative menus, supporting the local community, increasing staff productivity and morale. The rapid increase in the demand for organic food with organic agriculture has brought well- known organic chefs to the fore. Organic chefs have become the focus of attention with the organic restaurants they work in. Today, there are chefs who have become very famous around the world. The main purpose of this thesis is to examine the effects of organic farming on the field of gastronomy based on a literature review and to contribute to the sustainability of organic agriculture in the gastronomy sector by referring to examples of organic farming from our country and the world.