Substution kinetics of (narbornadiene) in tetracarbonly (norbarnadiene) molybdenum (o) by 2,2'-bipyridine
Tetrakarbonil (Norbomodien) molibden (o) komplekslerindeki norbornadien ligandının 2,2'-bipiridin ile yerdeğiştirme kinetiği
  1. Tez No: 75720
  2. Yazar: ESER (KARAKURT) OKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHAN KAYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 2'-bipiridin, Karbonil, Kinetik, Molibden, Norbornadien, Yerdeğiştirme. vi, 2'-Bipyridine, Carbonyl, Kinetics, Molybdenum, Norbornadiene, Substitution IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz TETRAKARBONİL(ti22NORBORNADİEN)MOLİBDEN(0) KOMPLEKSİNDEKİ NORBORNADİEN LİGANDEVIN 2,2'-BİPİRİDİN İLE YERDEĞİŞTİRME KİNETİĞİ Okan (Karakurt) Eser Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ceyhan Kayran Ocak, 1997, 57 sayfa Mo(CO)4(r|2:2-nbd) kompleksindeki norbornadien (nbd) ligandının 2,2'- bipiridin (2,2'-bipy) ile yerdeğiştirmesinden, Mo(CO)4(2,2'-bipiridin) kompleksi elde edildi. Bu termal tepkimenin kinetiği Perkin Elmer FTIR spektroskopisi yardımıyla çalışıldı. Başlangıç maddesi, Mo(CO)4(T]2:2-nbd) ve ürün, Mo(CO)4(2,2'- bipiridin) hazırlandıktan sonra İR ve 'H ve 13C-NMR spektroskopisi yardımıylakarakterize edildi. Her iki kompleks için CO-gerilme titreşimlerine ait molar soğurma katsayıları hesaplandı. Kinetik çalışma sabit sıcaklık hücresi içinde gerçekleşti ve belirli zaman aralıklarında İR spektrumları alınıp soğurma bandlarındaki değişimler incelendi. Gözlenen hız sabitinin giren ligandın (2,2'-bipiridin) ve çıkan ligandın (norbornadien) derişimine bağlı değişimi incelendi. Kinetik verilerin değerlendirilmesinden bir mekanizma önerildi ve metal-olefin bağlarından birinin kırılmasının hız belirleyen basamak olduğu görüldü. Önerilen bu mekanizmadan bir hız bağıntısı elde edildi. Giren ligandın 10 kat fazla olduğu ortamda değişik sıcaklıklardaki kinetik çalışmalardan, tepkime aktivasyon entalpisi (AH*) ve aktivasyon entropisi (AS*) hesaplandı. Aktivasyon parametreleri giren ligandın 60 kat fazla olduğu ortamdada belirlendi. IR sonuçlarını mukayese edebilmek için kinetik çalışma giren ligandın (2,2'-bipy) 10 kat fazla olduğu ortamda, değişik sıcaklıklarda (35-50°C) çalışıldı ve aktivasyon parametrelerinin hata sınırları içinde mukayese edilebilir olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBSTITUTION KINETICS OF (j\2 2-NORBORNADIENE) IN TETRACARBONYL(ti22-NORBORNADIENE)MOLYBDENUM(ZERO) BY 2,2'-BIPYRIDINE Okan (Karakurt) Eser M.S., Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ceyhan Kayran January 1998, 57 pages Substitution of norbornadiene (nbd) in Mo(CO)4(r|2:2-nbd) by 2,2'- bipyridine (2,2'-bipy) yields Mo(CO)4(2,2'-bipy). The kinetics of this substitution was studied by means of Perkin Elmer FT-IR spectroscopy. Starting material, Mo(CO)4(T|2:2-nbd) and product, Mo(CO)4(2,2'-bipy) were prepared and identified by using IR and *H and 13C-NMR spectroscopy. The iiiER extinction coefficients for CO-stretching were determined for both complexes. The kinetic study was performed in a constant temperature cell by following the changes in the IR absorption bands as a function of time. Variations in the observed rate constant (kot*) with temperature, concentration of entering ligand (2,2'-bipyridine) and the concentration of leaving ligand (nbd) were studied. From the evaluation of kinetic data, one can propose a mechanism in which the rate determining step is the cleavage of one of the two metal-olefin bonds. A rate law is derived from the proposed mechanism. The activation enthalpy (AH*) and the activation entropy (AS*) were determined from the kinetic data in the presence of 10 fold excess 2,2'-bipyridine for the substitution reaction of norbornadiene with 2,2'-bipyridine at different temperatures. The activation parameters were also determined in the presence of 60 fold excess 2,2'-bipyridine. For comparison with IR spectroscopic results, the substitution reaction is also monitored with 10 fold excess 2,2'-bipy in the range of 35-50°C by quantitative UV-VIS Spectrometer and the activation parameters (AH*, AS*) calculated are comparable within the error limits.