Taşıtlardaki A sütununun kavşak güvenliğine etkisi
Effect of A pillars in vehicles on interchange safety
- Tez No: 757209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT MOROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Traffic, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: A sütunu, Araçlarda kör nokta, Trafik güvenliği, Kavşaklarda trafik güvenliği, Araçlarda görüş, Araç sütunları, A pillar, Blind spot in vehicles, Traffic safety, Traffic safety at junctions, Visibility in vehicles, Vehicle pillars
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada araçlarda güvenlik gereksinimleri için kullanılan A sütununun oluşturduğu kör noktalar incelenmiştir. Özellikle kavşak yaklaşımlarında sürücülerin trafikteki görüş alanını engelleyen bu sütunlar trafik güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Aynı kavşağa aynı periyotta yaklaşan iki araç arasındaki hız ve görüş ilişkileri incelenmiştir. Kontrolsüz bir kavşakta geçiş hakkı olan aracın hız değerleri ve görüşünün kısıtlanması üzerine bir senaryo oluşturulmuştur. Oluşturulan bu senaryoda diğer aracı görmeyen aracın hızı arasında simülasyonlar kurgulanmıştır. Senaryoda üç farklı segmentdeki taşıt ve üç farklı özelliğe sahip sürücü ile dokuz farklı simülasyon elde edilmiştir. Çalışmanın sonuçlara göre A sütununun kalınlığı ile görüşü kısıtlaması arasında doğrudan ilişki bulunmuştur. Sürücülerin araç içindeki oturma pozisyonlarına göre farklı sonuçlar elde edilmiştir. A sütununun kesit uzunluğunun artması ve sürücünün sütuna olan mesafesinin azalması ile birlikte sürücünün görüş alanı da aynı oranda azalmaktadır. Bu durum özellikle kavşaklarda bulunan trafik kazalarının meydana gelmesine sebebiyet vermektedir. A sütunu öncelikli olarak aracın en çok kullanılan ön bölümündeki görüş alanına etki etmektedir. Kavşak alanları trafikte sağa ve sola dönüşlerin sıklıkla kullanıldığı alanlar olduğu için kavşaklarda meydana gelen kazalar araştırılırken A sütununun oluşturduğu kör noktalar dikkate alınmalıdır. A sütununun ergonomik tasarım parametreleri, gelecekte yapılacak çalışmalar için incelenmesi gereken bir konudur. Bu çalışmada olası bir çarpışmadan kaçınarak minimum hız değerlerini belirlenmeye odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the blind spots formed by the A-pillar used for safety requirements in vehicles were examined. These columns, which prevent the drivers' vision in traffic, especially at intersection approaches, endanger traffic safety. The speed and visibility relations between two vehicles approaching the same intersection in the same period were examined. A scenario was created on the speed values of the vehicle with rightof-way at an uncontrolled intersection and the restriction of its vision. In this scenario, simulations were constructed between the speed of the vehicle that did not see the other vehicle. In the scenario, nine different simulations were obtained with the vehicle in three different segments and the driver with three different characteristics. According to the results of the study, a direct relationship was found between the thickness of the A column and the restriction of vision. Different results were obtained according to the sitting positions of the drivers in the vehicle. As the cross-sectional length of the A-pillar increases and the distance of the driver to the pillar decreases, the driver's field of view decreases at the same rate. This situation causes traffic accidents, especially at intersections. The A-pillar primarily affects the field of view in the most used front part of the vehicle. Since the intersection areas are the areas where right and left turns are frequently used in traffic, the blind spots formed by the A column should be taken into account when investigating the accidents that occur at the intersections. The ergonomic design parameters of the A-pillar are a subject that should be examined for future studies. In this study, it is focused on determining the minimum speed values by avoiding a possible collision.