Bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı alternatif tıp hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of individuals' knowledge, attitudes and behaviors about traditional and complementary alternative medicine
  1. Tez No: 757208
  2. Yazar: ALİ YIĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, akupunktur, geleneksel ve tamamlayıcı alternatif tıp, Family medicine, acupuncture, traditional and complementary alternative medicine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma; Narlıdere Eğitim Aile Sağlığı Merkezi' ne başvuran hastaların geleneksel ve tamamlayıcı alternatif tıbbı uygulamalar ile ilgili bilgi, tutum ve kullanım durumlarının saptanması amacıyla planlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Narlıdere 4 no'lu Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne 21.01.2022-31.06.2022 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üzeri 364 kişide yürütülmüştür. Sosyo-demografik özellikler ile geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili bilgi durumu, tutum ve kullanım durumunu içeren, literatüre uygun olarak tarafımızca hazırlanan 31 soruluk bir anket formu katılımcılara yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bulgular:Araştırmamıza katılan 364 kişinin yaş ortalaması 44,40±16,36(min= 18, maks= 85)'dü ve %40,4'ü 40 yaş ve altındaydı. Çalışmaya katılan kadınların 141 (%67,5)'i, erkeklerin ise 78 (%50,6)'sı herhangi bir GETAT yöntemi kullanıyor idi. Katılımcıların GETAT kullanma durumu ile sosyodemografik özellikleri arasında ilişki incelendiğinde cinsiyet, eğitim ve ağrı ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı. Buna göre kadınlar, lisans ve üstü eğitim durumu olanlar ve ağrısı olanlar diğerlerine göre daha sık kullanmaktaydılar. Sonuç: Katılımcıların %60'ı geleneksel ve tamamlayıcı alternatif tıp hakkında bilgisinin olduğu ve uygulamaları kullandığı saptanmıştır. Katılımcıların GETAT yöntemleri hakkında %41,1'i doktora mutlaka danışacağını, %72,3'ü doktorun tavsiye ettiğini belirtmiştir. Bu sebeple, sağlık çalışanlarının geleneksel ve tamamlayıcı alternatif tıp yöntemleri ile ilgili bilgilerinin arttırılmasına yönelik hizmet içi eğitimler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
This work; It was planned to determine the knowledge, attitude and usage status of the patients who applied to the Narlıdere education family health center about traditional and complementary alternative medicine practices. Materials and methods: The study was carried out on 364 people over the age of 18 who applied to İzmir Katip Çelebi University Narlıdere 4 Education Family Health Center between 21.01.2022 and 31.06.2022. A questionnaire consisting of 31 questions prepared by us in accordance with the literature, including socio-demographic characteristics and knowledge, attitude and use of traditional and complementary medicine, was applied to the participants by face-to-face interview technique. Results: The mean age of 364 people who participated in our study was 44.40±16.36 (min= 18, max= 85) and 40.4% of them were 40 years or younger. 141 (67.5%) of the women participating in the study and 78 (50.6%) of the men were using any GETAT method. When the relationship between GETAT use and sociodemographic characteristics of the participants was examined, a statistically significant difference was found between gender, education and pain. Accordingly, women, those with undergraduate and higher education and those with pain were using it more frequently than the Others. Conclusion: It was determined that 60% of the participants had knowledge about traditional and complementary alternative medicine and used applications. For this reason, in-service training should be organized to increase the knowledge of health professionals about traditional and complementary alternative medicine methods.