Denetimsiz internet yayıncılığının Z kuşağında yarattığı toplumsal ve kültürel algılar üzerine inceleme: İnternet yayıncılığı uygulaması olarak TikTok örneği
A study on the social and cultural perceptions created by unauthorized internet broadcasting in generation Z: The case of TikTok as an internet broadcasting application
  1. Tez No: 757266
  2. Yazar: GÜLAY ELBİ PEKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KASIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Internet Broadcasting, Social Media, Identity, Culture, Society, TikTok
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
İnternet yayıncılığı modellerinden biri olan sosyal medya, diğer yayıncılık modelleri gibi toplumun bir parçası olduğundan kimlik, kültür ve toplumsal algı ile ilişkilidir. Sosyal medyada topluma uygun içerikler kadar, uygunsuz içerikler de yer almaktadır. Çalışmanın konusu; Z kuşağına mensup olan bireylerin şiddet, cinsellik ve argo kullanımı içeren paylaşımlarla ilişkisidir. Çalışmanın amacı; sosyal medya olumsuz içeriklerle karşılaşan kullanıcıların ne yönde etkilendiğinin tespit edilmesidir. Çalışmanın önemi; TikTok platformuna yönelik olarak bugüne kadar yapılan çalışma sayılarının sınırlı olması, Z kuşağı olarak bilinen kuşağın bu uygulamanın olumsuz içeriğinden nasıl etkilendiğinin ortaya çıkartılmasıdır. Çalışmanın varsayımı kimlik, kültür ve toplumsal algı öğrenmelerinde, uygunsuz içeriklere maruz kalındığında bireyin kültürel gelişimini olumsuz yönde etkilenmektedir. Çalışmanın evrenini TikTok sosyal medya platformu; örneklemini Z kuşağı TikTok kullanıcıları; sınırlılığını şiddet, cinsellik ve argo içeren paylaşımlar oluşturmaktadır. Çalışmada betimsel amaçlı nitel içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Sonuç olarak Z kuşağı kullanıcılarının kimlik, kültür ve toplumsal algılarının farklı kültür ve toplumlardan etkilendiği, şiddet, cinsellik, argo içeren davranışları öğrendiği ve TikTok sosyal medya platformunun bu etkilenme-öğrenme sürecinde rol oynadığı saptanmıştır. Anahtar Kavramlar: İnternet Yayıncılığı, Sosyal Medya, Kimlik, Kültür, Toplum, TikTok
Özet (Çeviri)
Social media, which is one of the internet publishing models, -like other publishing models- is related to identity, culture and social perception as it is a part of society. Social media includes inappropriate content as well as socially appropriate content. The subject of the study is the relationship of the members of the generation Z with the sharing of violence, sexuality and slang. The aim of the study is to determine how users who encounter negative content on social media are affected. The importance of the study is that the number of studies on the TikTok platform is limited so far, and it is revealed how the generation known as the generation Z is affected by the negative content of this application. The assumption of the study: In learning identity, culture and social perception, when exposed to inappropriate content, the cultural development of the individual is negatively affected. The universe of the study is TikTok social media platform, the sample is generation Z TikTok users, and its limitation is sharing that includes violence, sexuality and slang. In this study, descriptive qualitative content analysis method was used. As a result, the identity, culture and social perceptions of Generation Z users are affected by different cultures and societies; It has been determined that the social media platform TikTok plays a role in this influence-learning process.