Kadir Tanır (Hayatı, sanatı ve eserleri)
Kadir Tanır (His life, art and works)
- Tez No: 757319
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadir Tanır, Hikâye, Roman, Kahramanmaraş, Kadir Tanır, Story, Novel, Kahramanmaraş
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Kadir Tanır'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerine yapılan bu inceleme altı bölümden oluşmaktadır. İlk olarak yazarın hayatı ve sanatı üzerinde durulmuştur. Yazar, 1953 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Çalışmanın dördüncü bölümünde Kadir Tanır'ın romanları incelenmiştir. Her roman kendi içerisinde olay örgüsü, zaman, mekân şahıs kadrosu, temalar, bakış açısı ve anlatıcı düzlemi çerçevesinde incelenmiştir. Dördüncü bölümün sonunda ise Şeytan Sarmalı, Sonsuz Uzun Ölüm ve Suikast Selâmlığı romanları dil ve üslûp, anlatım teknikleri bakımından incelenmiştir. Beşinci bölümde ise hikâye kitapları incelenmiştir. Alagün, Güz Yağmurları, Savaş İmparatorluğu ve Küskün hikâye kitapları tüm yönleriyle incelenmiştir. Her hikâyede özet, tema, yazarın bakış açısı, tipler, zaman, mekân üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümün sonunda ise Kadir Tanır'ın hikâyelerinde ön plana çıkan ögeler değerlendirilmiştir. Tezin sonuç bölümündeyse çalışmamız neticesinde ulaştığımız sonuçlar dikkatlere sunulmuştur. Ayrıca Kadir Tanır'ın mektuplarının ve fotoğraflarının bulunduğu ekler bölümü de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study on Kadir Tanır's life, art and works consists of six parts. First of all, the life and art of the author was emphasized. The author was born in Kahramanmaraş in 1953. In the fourth part of the study, Kadir Tanır's novels were examined. Each novel has been examined within the framework of plot, time, place, characters, themes, point of view and narrator. At the end of the forth chapter, the novels Şeytan Sarmalı, Sonsuz Uzun Ölüm and Suikast Selâmlığı are analyzed in terms of language, style and narrative techniques. In the fifth chapter, story books were examined. The story books of Alagün, Güz Yağmurları, Savaş İmparatorluğu and Küskün were examined in all their aspects. Summary, theme, author's point of view, types, time and place are emphasized in each story. At the end of the fifth chapter, the prominent elements in Kadir Tanır's stories were evaluated. In the conclusion part of the thesis, the results we have reached as a result of our study are presented to attention. There is also appendix section containing Kadir Tanır's letters and photographs.