Mogadişu Belediyesinde kamu hizmetlerinden vatandaş memnuniyeti
Citizen satisfaction with public services in Mogadishu Municipality
- Tez No: 757499
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Vatandaş Memnuniyeti, Kamu hizmetleri, Yerel yönetim, Mogadişu Belediyesi, Somali, Citizen Satisfaction, Public services, Local government, Mogadishu Municipality, Somalia
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kamu hizmetleri insan yaşamı için esastır ve her hükümet vatandaşlarının yaşamlarını iyileştirmek için bunları sağlamakla yükümlüdür. Yerel yönetim federalist kavram içinde hükümet hiyerarşisinin en altında yer alır. Yerel yönetimler, insanlara en yakın ana devlet kurumları olarak kabul edilir ve başlıca rolleri, kamu mallarını ve hizmetlerini idari bir kapasitede sunmak ve bireyleri belirli yerel kamu ihtiyaçlarını ve bunların nasıl karşılanabileceğini belirlemede temsil etmek ve dahil etmektir. Son yıllarda, devlet hizmetlerinin performansını değerlendirmek için vatandaş memnuniyeti anketlerinin kullanımı artmıştır. Bu nedenle bu çalışmanın temel amacı Mogadişu belediyesinde kamu hizmetlerinden vatandaş memnuniyetini incelemektir. Mogadişu sakinlerinin kendilerinden ne kadar memnun olduklarını ölçmek için Mogadişu belediyesi tarafından sağlanan dört kamu hizmetine odaklanılmıştır. Bu hizmetler arasında polis ve yangından korunma, çöp toplama ve sokak bakımı, sağlık hizmetleri ve genel hizmetler bulunmaktadır. Çalışmada nicel bir araştırma tasarımı kullanılmıştır. Birincil veriler anket anketi kullanılarak yüz elli dört katılımcıdan oluşan uygun bir örneklemden toplanmıştır. Hedef nüfus Mogadişu sakinleriydi ve çalışmada anketi hızlı ve kolay bir şekilde dağıtmak için Microsoft forms'u kullanılmıştır. Mogadişu belediyesi tarafından sağlanan kamu hizmetlerinden vatandaş memnuniyetini ölçmek için veri analizi yöntemi olarak betimsel analiz kullanılmıştır. Sonuçlar ortalama, standart sapma ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılarak sunulmuştur. Genel olarak araştırma, Mogadişu sakinlerinin Mogadişu belediyesindeki kamu hizmetlerinden memnun olmadıklarını ortaya koymuştur. Sonuçlar, sakinlerin polis koruması, çöp toplama, sokak bakımı ve belediye mahkemesi ve arazi kullanımı düzenleme hizmetlerinden kesinlikle memnun olmadıklarını göstermiştir. Bu arada, sağlık hizmetleri, yangından korunma ve doğum ve kimlik belgelendirme hizmetlerinden memnun olup olmadıklarına karar verecek önemli bir deneyime sahip değildir. Son olarak, çalışmada kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve Mogadişu belediyesi tarafından sağlanan temel kamu hizmetlerinin sayısının artırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public services are essential to human life, and every government is obligated to provide them in order to improve the lives of its citizens. Local government is at the bottom of the governmental hierarchy within the federalist concept. Local authorities are considered the main government agencies closest to people, and their main roles are to provide public goods and services in an administrative capacity and to represent and involve individuals in establishing particular local public needs and how they might be satisfied. In recent years, the use of citizen satisfaction surveys to assess the performance of government services has grown. Therefore, the main objective of this study was to examine citizen satisfaction with public services in Mogadishu municipality. It focused on four public services provided by the Mogadishu municipality to measure how satisfied Mogadishu residents are with them. These services include police and fire protection, garbage collection and street maintenance, health care services, and overall services. The study used a quantitative research design. Primary data was collected from a convenience sample of one hundred fıfty four participants using a questionnaire survey. The target population was Mogadishu residents, and the study employed Microsoft forms to distribute the questionnaire quickly and easily. Descriptive analysis was used as a method of data analysis to measure citizen satisfaction with public services provided by the Mogadishu municipality. The results were presented using descriptive statistics such as mean, standard deviation, and percentage. In general, the research found that Mogadishu residents are dissatisfied with public services in the Mogadishu municipality. The results indicated that residents are absolutely dissatisfied with police protection, garbage collection, street maintenance, and municipal court and land use regulation services. Meanwhile, they do not have significant experience to decide whether they are satisfied or dissatisfied with health care, fire protection, and birth and identity certification services. Finally, the study recommended improving the quality of public services and increasing the number of basic public services provided by the Mogadishu municipality.