Many body interactions in one dimensional electron gas
Bir boyutlu elektron gazında çok parçacık etkileşmeleri
- Tez No: 75753
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: quantum teli, elektron gazı, perdeleme, dielektrik fonksiy onu, yerel-alan düzeltmesi, RPA, Hubbard yaklaşımı, STLS yaklaşımı, spin etk ileşmeleri, manyetik statik yapı fonksiyonu, paramanyetik kararsızlık. iv, quantum wire, electron gas, screening, dielectric function, local-field correction, RPA, Hubbard approximation, STLS approximation, spin correla tions, magnetic static structure function, paramagnetic instability. in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz BİR BOYUTLU ELEKTRON GAZINDA ÇOK PARÇACIK ETKİLEŞMELERİ TAŞ, Murat Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Tomak Aralık 1998, 87 sayfa. Yaklaşık bir boyutlu elektron gazında yoğunluk ve spin etkileşmeleri çok- parçacık problemi metodları kullanılarak öncelikle Singwi, Tosi, Land ve Sjölander tarafından geliştirilen kendi içinde tutarlı hesap yaklaşımı (STLS) ile incelendi. Sistem aynı zamanda rasgele-faz (RPA) ve Hubbard yaklaşımları ile de incelendi. Çalışmada parabolik hapsedilmiş kuantum teli modeli kullanıldı ve elekronların Coulomb potensiyeli ile etkileştikleri kabul edildi. Sistemin dielektrik fonksiy onu, plazmonların enerji dağılımı, statik yapı fonksiyonu, yerel-alan düzeltmesi, paramagnon enerji dağılımı, manyetik statik yapı fonksiyonu ve statik geçirgenlik fonksiyonu hesaplandı. Sistemin rs > 1.8 de paramanyetik bir kararsızlık gösterdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANY-BODY INTERACTIONS IN ONE DIMENSIONAL ELECTRON GAS TAŞ, Murat M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Tomak December 1998, 87 pages. The density and spin correlations in quasi one- dimensional electron gas have been investigated by using many-body techniques, mainly in the self-consistent calculation method of Singwi, Tosi, Land and Sjölander (STLS). The electron gas is also studied within the random-phase (RPA) and Hubbard approximations (HA). A parabolic confinement quantum wire model is used and the electrons are assumed to interact via the Coulomb potential. The dielectric function, plasmon dispersion, static structure function, pair correlation functions, paramagnon dis persion, magnetic static structure function and static susceptibility function of the system have been calculated. We observe that the system shows a paramag netic instability for ra > 1.8.