The Effect of different teaching methods on mathematical problem solving performance
Farklı öğretim yöntemlerinin matematiksel problem çözme performansına etkisi
  1. Tez No: 75760
  2. Yazar: YUSUF KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel Problem Çözme Performansı, İşbirliğine Dayalı Problem Çözme Yöntemi, Bireysel Problem Çözme Yöntemi vi, Mathematical Problem Solving Performance, Cooperative Problem Solving Method, Individualistic Problem Solving Method
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ FARKLI ÖĞRETİM YÖNTEMLERİNİN MATEMATİKSEL PROBLEM ÇÖZME PERFORMANSINA ETKİSİ KOÇ, Yusuf Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü. Tez Yöneticisi: Dr. Safure BULUT Kasım 1998, 108 sayfa Bu çalışmanın amacı, farklı öğretim yöntemlerinin yedinci sınıf öğrencilerinin matematiksel problem çözme performansına etkisini incelemektir. Araştırma, İşbirliğine Dayalı Problem Çözme Yöntemi (İPY), Bireysel Problem Çözme Yöntemi (BPY) ve Geleneksel Yöntem (GY) ile öğretim alan 79 yedinci sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Denek sayılan sırasıyla 25, 24 ve 30'dur. Bu araştırmada şu ölçme araçları kullanılmıştır: 1. Matematiksel Problem Çözme Performans Testi (PPT); 2. Ondalık Sayı Testi (OST); 3. İşbirliğine Dayalı Öğrenme Gözlem Formu (İGF). Kullanılan ölçeklerden PPT, araştırmacı ve İGF Bulut (1998) tarafından geliştirilmiştir. OST ise Yüksek Öğretim Kurulu/Dünya Bankası Projesi tarafından 1997 yılında basılmış olan“Ortaöğretim Matematik Öğretimi 1”adlı kitaptan alınmıştır. PPT ve OST'nin geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. PPT'nin güvenirliği (rater reliability) 0.99, OST'nin güvenirliği 0.91 olarak bulunmuştur. Bu araştırmada yan-deneysel (quasiexperimental) araştırma deseni kullanılmış; PPT ve OST ön-test olarak uygulanmıştır. PPT son-test olarak ta uygulanmıştır. İGF, işbirliğine dayalı öğrenmenin İPY'de ne ölçüde uygulandığını kontrol etmek için kullanılmıştır. Bu araştırmanın verileri, güvenirlik analizi, korelasyon analizi, kovaryans analizi, çok değişkenli varyans analizi ve çok değişkenli kovaryans analizi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlan şöyledir: (1) İPY ve BPY grupları anlamlı düzeyde GY grubundan matematiksel problem çözme performansı açısından daha yüksek ortalamaya sahiptirler. Buna karşın, İPY ve BPY ile öğretim alan öğrencilerin matematiksel problem çözme performansları arasında anlamlı bir fark yoktur; (2) İPY, BPY ve GY ile öğretim alan öğrencilerin“anlama”performansları arasında anlamlı bir fark yoktur; (3) İPY ve BPY grupları anlamlı düzeyde GY grubundan“plan kurma”ve“planı uygulama”performansı açısından daha yüksek ortalamaya sahiptirler. Buna karşın, İPY ve BPY ile öğretim alan öğrencilerin“plan kurma”ve“planı uygulama”performansı arasında anlamlı bir fark yoktur; (4) BPY grubu anlamlı düzeyde GY ve İPY gruplarından“geriye dönme ve genişletme”performansı açısından daha yüksek ortalamaya sahiptir. Buna karşın, İPY ve GY ile öğretim alan öğrencilerin“geriye dönme ve genişletme”performansı arasında anlamlı bir fark yoktur. Son olarak, bu çalışmada bulunan istatistiksel anlamlı ortalama farkları orta etki düzeyinde de pratik olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT TEACHING METHODS ON MATHEMATICAL PROBLEM SOLVING PERFORMANCE KOÇ, Yusuf M.Sc, Department of Science Education Supervisor: Dr. Safure BULUT November 1998, 108 pages The purpose of the study was to investigate the effect of different teaching methods on seventh grade students' mathematical problem solving performance. The research was conducted on 79 seventh grade students received instruction by the Cooperative Problem Solving Method (CPSM), the Individualistic Problem Solving Method (IPSM) and the Traditional Method (TM). The number of subjects were 25, 24 and 30 respectively. The following measuring instruments were utilized: 1. Mathematical Problem Solving Performance Test (PSPT); 2.Decimal Number Test (DNT); 3. Cooperative Learning Monitoring Form (CLMF). The PSPT and CLMF were developed by the researcher and Bulut (1998), respectively. DNT was taken from the book titled“Ortaöğretim Matematik Öğretimi 1”published by the Higher Education Council/World Bank Project in 1997. The validity and reliability of the inPSPT and DNT were examined. The rater reliability of the PSPT was 0.99. The reliability of the DNT. In the present study, quasi-experimental design was used. The PSPT and the DNT were administered as pre-tests. The PSPT was also used as post-test. The CLMF was used to check how cooperative learning took place during the CPSM instruction. The data of this study were analyzed by reliability analysis, correlation analysis, analysis of covariance, multivariate analysis of variance, and multivariate analysis of covariance. The results were as follows: (1) CPSM and IPSM groups had significantly greater mean scores than TM group with respect to mathematical problem solving performance. However, there was no significant mean difference between CPSM and IPSM groups with respect to mathematical problem solving performance; (2) There was no significant mean difference among the treatment groups with respect to performance on“Understanding”; (3) CPSM and IPSM groups had significantly greater mean scores than TM group with respect to performance on“Devising a Plan”and“Carrying Out the Plan”. However, there was no significant mean difference between CPSM and IPSM groups with respect to performance on“Devising a Plan”and“Carrying Out the Plan”; (4) IPSM group had significantly greater mean scores than CPSM and TM groups with respect to performance on“Looking Back and Extending”. However, there was no significant mean difference between CPSM and TM groups with respect to performance on“Looking Back and Extending”. Finally, the statistically significant mean differences found in this study were also practically significant at the medium effect size.