İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin matematik dersinde kullandıkları problem çözme stratejilerinin belirlenmesi
Determining of problem solving strategies used by primary 8. grade students? in mathematics class
  1. Tez No: 290709
  2. Yazar: ZEHRA TAŞPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: matematik eğitimi, ilköğretim, problem çözme stratejisi, öğretim yöntemleri, mathematics education, primary education, problem solving strategies, teaching methods
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, ilköğretim 8. Sınıf öğrencilerine matematik dersinde uygulanan problem çözme stratejileri öğretiminin, farklı problem çözme stratejilerini bir arada kullanabilme düzeylerine etkisini incelemektir.Araştırma, 2010-2011 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde İstanbul ili, Esenler ilçesindeki bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan Araştırma Problemleri ve Çanakçı (2007). tarafından geliştirilen Matematik Problemi Çözme Tutum Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada problem çözme stratejileri öğretimi 4 hafta (15 saat). sürmüştür. Bu süreçte öğrencilere problem çözme stratejileri tanıtılmış ve farklı stratejilerle çözülebilen problemler çözülmüştür. Uygulama öncesi ve sonrası araştırmacı tarafından geliştirilen araştırma problemleri ve Matematik Problemi Çözme Tutum Ölçeği, ön test ve son test olarak öğrencilere verilmiştir.Veri toplama araçları olarak nitel ve nicel yöntemlerden yararlanılmıştır.Sonuçlara bakıldığında, öğrencilerin ön testte kullandıkları problem çözme stratejileri oldukça sınırlı iken, son testte bu durum düzelmiş, öğrenciler farklı çözüm yollarını kullanabilmişlerdir. Ayrıca öğrencilerin matematik problemi çözmeye karşı tutumlarında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this research is to investigate the effect using a combination of different levels of problem-solving strategies on primary 8 Grade students in math class applied to the teaching of problem-solving strategies,Research was held in the 2010-2011 school year of Istanbul in the second period a primary school in the borough of Esenler. As a tool for research, data collection, the Research Problems prepared by researcher and Mathematical Problem Solving Attitude Scale developed by Canakci (2007).Teaching problem-solving strategies, 4 weeks (15 hours). took in this research,. In this process, students were introduced and different strategies for problem-solving strategies that can be solved problems are solved. Before and after the application of research problems, and Mathematics Problem Solving Attitude Scale developed by the researcher the students were given pre-and post-test.Data collection tools were used as a qualitative and quantitative methods.According to the results, students' problem-solving strategies used by the pre-test was very limited, this situation improved in the final test, students were able to use different solutions. In addition, no significant differences were found for students' attitudes towards mathematics to solve the problem