On the analysis and generalization of inversive pseudorandom number generators
Tersinme sözde rastgele sayı üreteçlerinin analizi ve genelleştirilmesi üzerine
- Tez No: 75765
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV TOPUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bileşik tersinme metodu, dijital sözde rastgele sayı, sapma, ayırtık sapma, tersinme kongruans metod, düzgün dağılan sözde rast gele sayı, düzgün dağılan sözde rastgele vektör, istatistiksel bağımsızlık iv, Compound inversive method, digital pseudorandom number, dis crepancy, discrete discrepancy, inversive congruential method, uniform pseu dorandom number, uniform pseudorandom vector, statistical independence. m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz TERSİNME SÖZDE RASTGELE SAYI ÜRETEÇLERİNİN ANALİZİ VE GENELLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE Kurt, Yeşem Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alev Topuzoğlu Ağustos 1998, 66 sayfa. Düzgün dağılan sözde rastgele sayılar üretmek için kullanılan tersinme kongruans metodu, doğrusal tipteki üreteçlerin bilinen bazı eksikliklerine iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Bu metod 1986 yılında Eichenauer ve Lehn tarafından tanımlanmıştır. Son on yılda bu üreteçlerin teorik analizi ve genelleştirilmeleri üzerine pek çok önemli sonuç ortaya çıkmıştır. Bu tezde, tersinme sözde rastgele sayıların period uzunlukları ile ilgili sonuçlar, sözde rastgele vektör üreteçlerine genelleştirilmeleri ve uygulama için hızlı bir algoritma verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON THE ANALYSIS AND GENERALIZATION OF INVERSIVE PSEUDORANDOM NUMBER GENERATORS Kurt, Yesem M.S., Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Alev Topuzoğlu August 1998, 66 pages. The inversive congruential method for generating uniform pseudorandom numbers is a particularly promising alternative to linear congruential genera tors with their well known deficiencies. It was introduced by Eichenauer and Lehn in 1986. Many important results appeared on the theoretical analysis and generalizations of these generators in the last decade. In this thesis, recent results on the period length of inversive pseudo random numbers, generalization to pseudorandom vector generation and an algorithm which enables fast implementation are given.