Effects of eccentric slider cranck mechanism on the performance of a small single cylinder two stroke sparkingntion engine
İçten yanmalı tek silindirli iki stroklu küçük bir benzinli motorda eksentrik biyel krank mekanizmasının motor performansı üzerine etkisi
- Tez No: 75766
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR BAYKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eksantrik Biyel-Krank mekanizmasi, Performans Karakteristikleri, Eccentric slider crank mechanism, engine performance characteristics. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
oz İÇTEN YANMALI TEK SİLİNDİRLİ İKİ STROKLU KÜÇÜK BİR BENZİNLİ MOTORDA EKSANTRİK BİYEL-KRANK MEKANİZMASI UYGULAMASININ MOTOR PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ KIRAÇ, Yalçın Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Demir BAYKA Eylül, 1998, 219 Sayfa İçten yanmalı, tek silindirli bir motorun bilinen biyel krank mekanizması, modifikasyonla eksantrik biyel krank mekanizması haline getirilmiştir. Eksantrik biyel krank mekanizmasında piston hareket ekseni krank dönme ekseninden geçmez, aralarında eksantriklik denilen bir dik uzaklık vardır. Bu özelliğin motor performansı üzerindeki etkileri araştırlmıştır. Bunun için orijinal motorun, farklı gaz kelebeği konumlarında performans testi yapılmıştır. Sonra da aynı tipte olan modifiye edilmiş motor daha önceki motor test düzeneğinde aynı şartlar altında ve aynı aksesuarlar kullanılarak(karbüratör, egzost borusu, silindir kapağı gibi) performans testi yapılmıştır. Motorun modifikasyonundan önceki yapılan teorik çalışmalarda motordaki performansın % 2,5 artacağı tespit edilmiştir. Performans burada teorik olarak, kranka gelen teğetsel kuvvetlerin oluşturduğu torkların bir çevrim boyuncaki toplamı olarak ifade edilmektedir. Bununla birlikte bu teğetsel kuvvetler bir çok parametre tarafından oluşturulur. Bu parametreler teorik olarak tespit edilebililinirken performansa olan etkilerini teorik olarak tespit etmek güçtür. Yapılan teorik çalışmalarda bu parametrelerin modifikasyonla ortaya çıkacak değişimleri incelenmiş ve performansı kötü yönde etkileyen durumlar modifikasyon esnasında mümkün olduğu kadar düzeltilmeye çalışılmıştır. Yapılan deneyler neticesinde modifiye edilen motorda düşük hızlarda performansda bir artış gözlenmesine rağmen yüksek hızlarda performansın düştüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF ECCENTRIC SLIDER CRANK MECHANISM ON THE PERFORMANCE OF A SMALL, SINGLE CYLINDER, TWO STROKE, SPARK IGNITION ENGINE KIRAÇ, Yalçin M.S. Department of Mechanical Engineering Supervisor; Prof. Dr. Demir BAYKA September, 1998, 219 Pages The traditional slider crank mechanism of the internal combustion, single cylinder engine was changed to the eccentric slider crank mechanism. In the eccentric slider crank mechanism the axis of piston movement does not intersect the crank rotation axis, the distance between them is called eccentricity. In order to get the crank-shaft torque, the optimum eccentricity value was determined. After that, a single cylinder, SI engine was modified at the OTOSER factory in Kayseri. First, the original engine was tested at different throttle positions. Then, the modified engine was tested for the same test conditions and using the same engine components e.g. carburetor, exhaust pipe, cylinder head etc. HIIn the theoretical study, performance was defined as the total effects of the torque on the crank, that was produced by the gas pressures in the cylinder. The modified engine which has the eccentric slider crank mechanism, performance was expected to be 2.5% higher than original. On the other hand, gas pressures depend on many parameters as well. Some of them cause to decrease the gas pressures. Before modification these parameter were considered and were tried to resist as possible as. The experimental results shows that, although, the modified engine has worse indicated parameter, overall modified engine performances is better than the original engine at low speeds On the other hand, at high speeds performance is lower than the original engine.