Design and synthesis of a novel fluorescent chemosensor for intracellular pH
Hücre içi pH'sı için yeni bir floresan moleküler algılayıcının tasarım ve sentezi
- Tez No: 75767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Suda çözünür squaraine, Fluoresan moleküler algılayıcı, pH için moleküler algılayıcı. vı, Water Soluble Squaraine^ Fluorescent Chemosensor, Ghemosensor forpH. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz HÜCRE İÇİ pH'SI İÇİN YENİ BİR FLORESAN MOLEKÜLER ALGILAYICININ TASARIM VE SENTEZİ İŞGÖR,Y.Gülgün Yüksek Lisans, Biyokimya Bolümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Engin U. AKKAYA Temmuz, 1998, 9 1 sayfa Ca2, H+, Na+ and K+ gibi hücre içi iyonlar bir çok fizyolojik ve patolojik olgularda önemli rollere sahiptirler. Bu özelliklerinden dolayı, hücre: içi iyonlar, için özgün floresan moleküler algılayıcının rasyonel tasarımı son yıllarda büyük önem kazanmıştır. İT" biyolojik açıdan önemi olan iyonlardandır ve konsantrasyonu önemli bir metabolik ve hücresel parametredir. H+ ionlan oldukça reaktif olduklarından konsantrasyondaki küçük değişiklikler bile fizyolojik olgularda büyük değişmelere yol açabilmektedir.Son zamanlarda pH değişmelerini absorpsiyonlanndaki spektral kaymayla algılayabilen bir çok organik molekül tasarlanmıştır, ancak bunlardan sadece pH sinyalini floresan emisyon sinyaline dönüştürebilenler in vivo uygulamalar için gereken hassasiyete sahiptirler. Bu çalışmada, hücre içi pH ölçümünde kullanılmak üzere squaraine yapısında bir floresan moleküler algılayıcı prototipi sentezlenmiş ve tüm karakterizasyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu moleküler algılayıcı diğerlerinden farklı olarak %100 sulu ortamda çalışabilmekte, izobestik dalga boyunda (614 nm) uyarıldığında pH 10 ile 7 arasındaki değişmelere 651 nm de ölçülen emisyon yoğunluğundaki 14 kat artışla cevap vermektedir. İyonize gruplarının ortalama pKa değeri 8.8 olarak bulunmuştur. Bu moleküler algılayıcı kuantum verimi 0,2, molar soğurma katsayısı 200 000 den büyük ve intrinsik parlaklık değeri ise 40,000 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND SYNTHESIS OF A NOVEL FLUORESCENT CHEMOSENSOR FOR INTRACELLULAR pH İŞGÖR, YGülgün M.S., Department of Biochemistry Biochemistry Supervisor: Assec.Prof.DF.Engin U.AKKAYA July, 1998, 91 pages The intracellular ions, like Ca2+, H*, Na+ and K+, have important rote in diverse physiologicaLand pathological processes. Due to their importance^ the rational design of fluorescent chemosensors for such ions recently have recdvedconsiderable attention. H* is one of. the biologically important ion and ite concentration: is, an important metabolic and cellular parameter. Because H* ions are highly reactive species, even slight changes in the concentration can cause marked alterations in physiological processes. inA number of organic compounds that are designed recently respond to changes in pH by a spectral shift in absorption, but only molecules that eaa transduce the pH signal to a fluorescence emission signal are likely to have the required sensitivity for in vivo applications. In this study, a prototype for novel squaraine-based fluorescent ehemosensor for intracellular pit was synthesized and ftitt dharaeterization. of the molecule was performed. This ehemosensor unlike many others, works in 100% aqueous solutions, signaling the pH change from 10 to 7 by a 14-fold increase in the emission intensity at 65 1 nmv when excited1 at the isosbestie point (6Î4 nm). The average pKa for the ionizable groups was found as 8.8 The molar extinction coefficient of designed ehemosensor was greater than 280^000/ and its quantum yield was 0^ with: impressive intrinsic brightness value of 52,243.