Design and synthesis of a novel calixpyrrole-based anion sensor
Yeni kalikspirol bazlı anyon moleküler algılayıcının tasarımı ve sentezi
- Tez No: 118913
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN U. AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: anyon seçiciliği, moleküler algılayıcı, kalikspjrol, mdolenin^ siyanin boyalan vı, anion recognition, chemosensor, calixpyrrole, indolenine, cyanine dye IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz YENİ KALIKSPIROL BAZLI ANYON MOLEKÜLER ALGILAYICININ TASARIMI VE SENTEZİ KINAYYİĞİT, ŞÖLEN Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin U. Akkaya Ağustos 2002, 84 sayfa Anyonların biyolojik açıdan önemli sistemlerdeki örneğin, klorür kanalları, proteinler, genetik bilginin saklanması ve aktarımı gibi yaşamm her kısmında hayati rol oynamalarından dolayı floresan moleküler algılayıcı yolu ile anyon seçiciliği süpramoleküler kimyanın hızla gelişen bir ilgi alanıdır. Birçok biyolojik kullanımın, sulu ortam içinde ve biyolojik yapılarda 650 nm'ye kadar görülen arka plan floresansım engellemek için uzun dalgaboyunda çalışabilecek bir moleküler algılayıcı gereksiniminden dolayı oldukça yararlı olabilecek kalikspirol türevi anyon algılayıcılar tasarladık ve sentezledik. Çalışmamızın ilk aşamasında, trimetilindolenin türevi siyanin boyalan sentezlendi. İkinci kısmında ise kalikspirol türevi bir reseptör tasarlanılıp sistemlerimizin içinde flörofor kısmı olarak görev yapacak bu boyalar reseptörümüze bağlandı. Yeni moleküler anyon algılayıcıların başarılı tasannu tıbbi ve katalitik kimyanın gelişmesine yardımcı olabilecek ve her geçen gün azalmakta olan su rezervuarlanmızın kirliliği gibi çevre problemlerine bir çözüm getirebilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND SYNTHESIS OF A NOVEL CALIXPYRROLE- BASED ANION SENSOR KINAYYİ?İT, ŞÖLEN M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Engin U. Akkaya August 2002, 84 pages Anion recognition by fluorescent chemosensors is a recently developed area of supramolecular chemistry and anions play a vital role in every aspect of life such as chloride channels and proteins in biochemically important systems and as polyanions for the storage and transmission of genetic information. We have designed a calixpyrrole-based anion sensor which is likely to be very useful in practical applications as most biological applications need 111aqueous environment and a long-wavelength function to avoid autofluorescence which is a background signal in most biological samples up to 650 nm. In the first part of this study, some trimethylindolenine-derived cyanine dyes are synthesized. In the second part, a calixpyrrole-based receptor is designed and the dyes which work as the fluorophore part in our systems are attached to this receptor. Successful design of novel anion sensors will prove to be helpful in medicinal and catalytic chemistry and it may provide answers to the environmental problems such as the pollution of our water resources that are diminishing day by day.