Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık personelinin iş doyumunun örgütsel bağlılığına etkisinin incelenmesi: İstanbul Anadolu bölgesi örneği
Investigation of the effect of job satisfaction of health personnel working in pre-hospital emergency health services on organizational commitment: Istanbul Anatolian region example
  1. Tez No: 757682
  2. Yazar: BETÜL BÜŞRA DEMİRTUĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN ÖZŞAHİN, PROF. DR. HAYDAR SUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri, Örgütsel Bağlılık, Job satisfaction, Prehospital Emergency Health Services, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
İş doyumu ve örgütsel bağlılık kavramları iş yerlerinde çalışan personelin, işlerini özverili ve dikkatli yapmasını tetikleyen, işin kalitesini ve dolayısıyla iş yerinin refah seviyesini belirleyen önemli kavramlardır. Sağlık hizmeti her koşulda işin doğru ve dikkatli yapılması gereken, dikkatli ve kaliteli hizmet vermekle yükümlü iş koludur. Araştırma İstanbul Anadolu Bölgesi İl Ambulans Servis Başhekimliğine bağlı Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının katılımıyla 17.01.2022– 31.05.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan demografik özellikleri,“Minnesota İş Doyumu Ölçeği”ile“Allen-Meyer Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ni içeren anket formlarını elektronik ortamda doldurmaları istenmiştir. Çalışmaya farklı eğitim düzeyleri ve farklı görevleri (%29.6'sı acil tıp teknisyeni, %3.1'i hemşire, %12'si doktor ve %55.3'ü paramedik) olan 358 katılımcı (158 erkek, 200 kadın) dahil edildi. Ortalama yaş 29.49±6.59 yıl idi. Meslekte çalışma sürelerinin toplam 7.55±6.52 yıl olduğu görüldü. Katılımcıların çalıştıkları birim değerlendirmesinde (%66.5 acil yardım ambulansı, %17.9 başhekimlik ve idari birimler, %15.6 komuta kontrol merkezi) homojen bir dağılım elde edildi. Örgütsel bağlılık ölçeğinin alt boyutlarından olan normatif bağlılığın kadın katılımcılarda, erkek katılımcılara oranla daha fazla olduğu belirlendi. Bekar olan katılımcıların iş doyumlarının daha yüksek ve anlamlı olduğu tespit edildi. Katılımcıların eğitim düzeylerinin, örgütsel bağlılık ile yapılan korelasyon analizlerinde, doktor grubun örgütsel bağlılığın alt boyutlarından 'normatif bağlılık ve işe devam bağlılığı' oranlarının düşük düzeyde anlamlı olduğu görüldü. Meslek gruplarının çalıştıkları birime göre iş doyumu düzeylerinin değerlendirilmesinde komuta kontrol merkezinde çalışan grubun iş doyumlarının diğer gruplara göre daha düşük olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The concepts of job satisfaction and organizational commitment are important concepts that trigger the personnel working in the workplaces to do their jobs devotedly and carefully, and determine the quality of the work and therefore the welfare level of the workplace. Health care is the business line that must be done correctly and carefully under all circumstances, and is responsible for providing careful and quality service. The research was carried out between 17.01.2022 and 31.05.2022 with the participation of health workers working in the Emergency Health Services affiliated to the Istanbul Anatolian Region Provincial Ambulance Service Chief Physician. Participants were asked to fill in electronically the questionnaires containing demographic characteristics,“Minnesota Job Satisfaction Scale”and“Allen-Meyer Organizational Commitment Scale”. The study included 358 participants (158 men, 200 women) with different education levels and different duties (29.6% emergency medical technician, 3.1% nurse, 12% doctor and 55.3% paramedic). The mean age was 29.49±6.59 years. It was observed that the total working period in the profession was 7.55±6.52 years. A homogeneous distribution was obtained in the evaluation of the unit where the participants worked (66.5% emergency ambulance, 17.9% head physician and administrative units, 15.6% command and control center). It was determined that normative commitment, which is one of the sub-dimensions of the organizational commitment scale, was higher in female participants than in male participants. It was determined that the job satisfaction of the single participants was higher and significant. In the correlation analyzes of the education levels of the participants with organizational commitment, it was seen that the rates of 'normative commitment and continuance commitment', which are sub-dimensions of organizational commitment of the doctor group, were low. In the evaluation of the job satisfaction levels of the occupational groups according to the unit they work, it was determined that the job satisfaction of the group working in the command and control center was lower than the other groups.