İstanbul ilinde Aile Hekimliği birimlerinde görev alan aile hekimlerinin erişkin yaş grubunda astım hastalığı hakkında bilgilerinin ve poliklinik yaklaşımlarının incelenmesi
Examination of the knowledge of family doctorsworking in family medicine units in istanbul aboutasthma disease in the adult age group and the polyclinicapproaches
  1. Tez No: 757691
  2. Yazar: HAKAN KAZANASMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM, DOÇ. DR. HATİCE KUTBAY ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Göğüs Hastalıkları, Family Medicine, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin astım hastalığı, aile hekimliği bilgi düzeyi, poliklinik yaklaşımı, Adult asthma disease, family medicine knowledge level, outpatient approach
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Erişkin yaş grubunda astım; dünya genelinde ve ülkemizde sık görülen ve tedavisi yapılmadığı takdirde uzun dönemde ciddi komplikasyonlara sebep olan bir hastalıktır. Tedavisinde amaç, astım kontrolünün tam olarak sağlanmasına yöneliktir. Sağlık hizmeti sunumunda hastayı ilk ve en sık değerlendiren aile hekimliği olup; astım hastalarının takip ve tedavilerinde aile hekimliğinin görevi çok kritiktir. Çalışmamızda ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan erişkin yaş grubunda astım hastalığı hakkında aile hekimlerinin bilgi düzeyi, tutum ve davranışlarının incelenmesini hedefledik. Materyal ve Metot: Çalışmamıza, 23.09.2022-01.11.2022 tarihlerinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı aile hekimliği birimlerinde görevli 410 aile hekimi katıldı. Katılımcılara online olarak 32 soruluk anket uygulandı. Çalışmamız tanımlayıcı nitelikteydi. İstatiksel analizde SPSS 28.0 programı kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya toplam 410 aile hekimi katıldı. Katılımcıların 171'i (%41.7) kadın olup, yaş ortalaması 39.7 ± 10.6 [Min 24.0- Mak 66.0] olarak hesaplandı. Katılımcıların 19 adet bilgi sorularına doğru yanıt ortalaması 12,4±3,0 [Min 3.0- Mak 19.0] olup 232'si (%56,6) 13 ve üzeri doğru yanıt vermiştir. Astım atak tedavisiyle ilgili olan soru en yüksek doğru cevaplanma oranıyla %86,3'dü. PEF ölçümüyle ilgili olan soru en az sıklıkla doğru yanıtlandı ve bu oran %16,8'di. Doğru sayısı ≥ 13 olan grupta hekimlik görev süresi doğru sayısı ≤ 12 olan gruptan anlamlı (p < 0.05) olarak daha düşüktü. Doğru sayısı ≥ 13 olan grupta uzman olma ve SAHU eğitimine devam oranı doğru sayısı ≤ 12 olan gruptan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksekti. Doğru sayısı ≥ 13 olan grupta astım hastası 1. derece akraba oranı doğru sayısı ≤ 12 olan gruptan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksekti. Sonuç: Yaptığımız çalışmada katılımcıların erişkin astım hastalığı hakkında bilgi düzeyinin kabul edilebilir seviyede olmakla birlikte eğitimlerle arttırılması gerekliliği tespit edilmiştir. Aile Hekimi uzmanlarının ve uzmanlık eğitimi devam eden katılımcıların çalışmamızda net bir şekilde başarılı oldukları tespit edilmiştir. Aile hekimliği uzmanlık programı aile hekimlerine teşvik edilerek birinci basamak sağlık hizmetleri geliştirilmesi hedeflenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Asthma in the adult age group; It is a disease that is common in the world and in our country and causes serious complications in the long term if not treated. The aim of its treatment is to provide complete asthma control. Family medicine is the first and most frequent evaluation of the patient in the provision of health services; The role of family medicine is very critical in the follow-up and treatment of asthma patients. In our study, we aimed to examine the level of knowledge, attitudes and behaviors of family physicians about asthma in the adult age group, which is an important public health problem in our country. Material and Method: Between 23.09.2022 and 01.11.2022, 410 family physicians working in the family medicine units affiliated to the Istanbul Provincial Health Directorate participated in our study. A 32-item questionnaire was administered to the participants online Our study was descriptive. SPSS 28.0 program was used for statistical analysis. Results: A total of 410 family physicians participated in the study. 171 (41.7%) of the participants were female, and the mean age was 39.7 ± 10.6 [Min 24.0-Max 66.0]. The mean of correct answers to 19 information questions of the participants was 12.4±3.0 [Min 3.0-Max 19.0], and 232 (56.6%) of them gave 13 or more correct answers. The question about asthma attack treatment was 86.3% with the highest correct answer rate. The question about PEF measurement was answered correctly at least frequently, and this rate was 16.8%. In the group with correct number ≥ 13, the duration of duty as a physician was significantly (p < 0.05) lower than the group with correct number ≤ 12. The rate of becoming an expert and continuing SAHU training in the group with correct number ≥ 13 was significantly higher (p < 0.05) than the group with correct number ≤ 12. The ratio of 1st degree relatives with asthma in the group with correct number ≥ 13 was significantly higher (p < 0.05) than the group with correct number ≤ 12. Conclusion: In our study, it has been determined that the knowledge level of the participants about adult asthma is at an acceptable level, but it is necessary to increase it with trainings. It has been determined that Family Physician specialists and participants who continue their specialization training are clearly successful in our study. Family medicine specialization program should be encouraged to family physicians and it should be aimed to develop primary health care services.