Cerrahi ekip üyelerinin ameliyat sırası cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme bileşenlerine ilişkin bilgi düzeyleri
The level of knowledge of surgical team members about the components of enhanced recovery after surgery during surgery
- Tez No: 757698
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane Hemşiresi, Cerrahi Ekip Üyeleri, ERAS, FTS, ERAS, FTS, Operating Room Nurse, Surgical Team Members
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ameliyat sürecinde; hasta bireyin ameliyat öncesi anksiyetesi, ameliyat sırası fizyolojinin bozulması ve ameliyat sonrası dönemde sıvı-elektrolit dengesizlikleri, mobilizasyonda gecikme, beslenme düzeninde bozulma gibi pek çok nedenle çeşitli komplikasyonlar görülebilmektedir. Ameliyat süreci; hasta bireyi fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönden etkilemektedir. Ameliyat sırası dönem sürecin en önemli aşamasıdır. Ameliyat Sonrası Hızlandırılmış İyileşme (ERAS) protokolü, hastaların perioperatif bakımına yönelik bir yaklaşım ve paradigma değişikliğidir. Yerleşik cerrahi dogmalar yerine kişiselleştirilmiş hasta bakımını etkileyen multidisipliner kanıta dayalı uygulamalardır. Ameliyat sırası dönemde ameliyathane hemşiresinin liderliğinde cerrahi ekip üyelerinin aralarında uyumlu çalışması ERAS'ı görünür hale getirmektedir. Bu çalışma, cerrahi ekip üyelerinin ameliyat sırası cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme bileşenlerine ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tipte, İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmaya katılmayı kabul eden 106 cerrahi ekip üyesi ile gerçekleştirildi. Araştırma verileri 07.04.2022- 29.04.2022 tarihleri arasında, cerrahi ekip üyeleri sosyodemografik özellikleri-ERAS Protokol formu ve ameliyat sırası ERAS Bileşenleri bilgi düzeylerine yönelik form kullanılarak e- anket yöntemiyle toplandı. Verilerin analizi SPSS 26.0 programı ile yapıldı. %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Kategorik (nitel) değişkenler için frekans ve yüzde (n(%)) istatistikleri verilmiştir. Çalışmada Kikare testi kullanılmıştır. Cerrahi ekip üyelerinin %52,4'ü hemşire, %47,6'sı hekim, %24,5'inin branşı Genel Cerrahidir. Cerrahi ekip üyelerinin %40,0'ı ERAS kavramını internetten öğrendiği, %54,3'ü ERAS Protokolü hakkında bilgi sahibi olduğu, %13,3'ü ERAS ile ilgili daha önce eğitim aldığı ve eğitim alanların %41,7'si yüksek lisans eğitiminde aldığı belirlendi. Cerrahi ekip üyelerinin %89,5'i ERAS Protokolü hakkında bilgi sahibi olma istediği tespit edildi. Aynı zamanda ekip üyelerinin %81,9'u ameliyathane hemşiresinin deneyimi, ameliyat sırası ERAS Protokol bileşenleri uygulamasında etkili olduğunu ifade etti. Tüm veriler değerlendirildiğinde; cerrahi ekip üyelerinin ameliyat sırası hızlandırılmış iyileşmeye yönelik bilgi düzeyleri ve bakış açıları aldıkları eğitim düzeyi ile paralel ilerlediği, ameliyat sırası ERAS Protokol bileşenlerini uygulayabilmek için cerrahi ekip üyelerine kapsamlı eğitimler düzenli olarak verilmesi gerektiği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the process of surgery, various complications can be observed for many reasons, such as anxiety of the patient before surgery, disruption of physiology during surgery, and fluid-electrolyte imbalances in the postoperative period, delay in mobilization, disruption of nutrition. The surgical process affects the patient from a physiological, psychological and social point of view. The order of surgery is the most important stage of this process. The Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocol is an approach and paradigm shift towards perioperative care of patients. Instead of established surgical dogmas, they are multidisciplinary evidence-based practices that affect personalized patient care. During the Deconstruction period, the harmonious work of the surgical team members among themselves under the leadership of the operating room nurse makes ERAS visible. Our current study was conducted to determine the level of knowledge of surgical team members about the components of accelerated recovery after surgery during surgery. The study was carried out with 106 surgical team members who agreed to participate in the study at Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Istanbul, in descriptive and cross-sectional type. The research data were collected between Dec.07.04.2022- Dec.29.04.2022 by e-questionnaire method using cerrrahi team members sociodemographic characteristics-ERAS Protocol form and ERAS Components information level information form during surgery. The analysis of the data was carried out with the SPSS 26.0 program and was conducted with a 95% confidence level. Frequency and percentage (n(%)) statistics are given for categorical (qualitative) variables. In the study, the Kikare test was used. 52.4% of the surgical team members are nurses, 47.6% are physicians, and 24.5% are General Surgeons. It was determined that 40.0% of the surgical team members learned the concept of ERAS from the Internet, 54.3% had knowledge about the ERAS Protocol, 13.3% had received previous education about ERAS, and 41.7% of those who received training received a master's degree. All data were evaluated for levels of knowledge and perspectives of the team members during the surgical operation in parallel with accelerated healing advances the level of training they received during operation of the ERAS protocol in order to implement comprehensive training should be provided regularly to components, it is envisaged that surgical team members.