Çürükten etkilenmiş dentine bağlanmada güncel adeziv sistemlerin başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the success of current adhesive systems in bonding to caries affected dentin
  1. Tez No: 757758
  2. Yazar: NURGÜL ÇETİN TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY BARUTÇUGİL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: çürükten etkilenmiş dentin, mikro sertlik, universal adeziv, mikro gerilim bağlanma dayanımı, konfokal lazer mikroskobu, caries-affected dentin, microhardness, universal adhesive, microtensile bond strength, confocal laser microscopy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Sağlam ve çürükten etkilenmiş dentinin universal adezivler kullanılarak uzun dönem bağlanma başarısını mikro gerilim bağlanma dayanımı testi, rezin-dentin ara yüzeylerinden alınacak elektron mikroskobu (SEM) ve konfokal lazer taramalı mikroskobu (CSLM) görüntüleri ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışmada ekstrakte edilen toplamda 120 adet sağlam ve çürüklü insan büyük azı dişi kullanılarak yumuşak çürük lezyonlar sert bir dentin tabakasına ulaşana kadar manuel bir ekskavatör ile çıkarılmış ve hassas kesme cihazı ile dentin seviyesi indirgenip düz bir yüzey oluşturulmuştur. Vickers mikro sertlik testi ile 15 sn boyunca 25 gr'lık yük uygulanarak yüzey mikro sertliğinin belirlenmesiyle sağlam ve çürükten etkilenen dentin örnekleri 3 alt gruba (sağlam dentin-SD, çürükten etkilenmiş yüzeyel dentin- D1 ve çürükten etkilenmiş derin dentin-D2) ayrılmıştır. Dentin örnekleri her grup için 4 alt gruba ayrılıp adeziv sistemler uygulanmıştır; Grup 1: Peak Universal Bond (Ultradent)+self-etch mod, Grup 2: Peak Universal Bond (Ultradent)+etch and rinse mod, Grup 3: G-Premio Bond (GC)+self-etch mod, Grup 4: G-Premio Bond (GC) )+etch and rinse mod. Örneklerin üzerine nanohibrit üniversal bir rezin kompozit yapı hazırlanmıştır. 37 C0 distile suda bekletilen kum saati şeklindeki levhalar 24 saat ve 1 yıl sonra mikro gerilim bağlanma dayanımı (μTBS) testi için üniversal test cihazında 1 mm/dakika kafa hızında koparılmış (her bir grup için n=15) ve kopma tipleri, 25x büyütmede bir stereomikroskopla, rezin-dentin ara yüzleri SEM ve CSLM ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler için tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA), Scheffe çoklu karşılaştırma testi ve bağımsız t-testi kullanılmış, anlamlılık düzeyi p≤ 0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: 24 saat sonra en yüksek bağlanma dayanımı değeri SD grubunda PUB-SE (36,80 MPa), en düşük değeri D1 grubunda G-PB SE (17,60 MPa) kaydedilmiştir. Bir yıl sonra en yüksek bağlanma dayanımı değeri SD grubunda G-PB SE (30,38 MPa), en düşük değeri D1 grubunda PUB SE (16,67 MPa) kaydedilmiştir. Sonuç: Universal adezivlerin sağlam dentine kıyasla çürükten etkilenmiş dentine bağlanma dayanımlarının anlamlı derecede daha düşük olduğu, farklı modda uygulamaları arasında anlamlı fark gözlendiği ve Vickers testinin sağlam ve çürükten etkilenmiş dentini ayırt etmek için etkili bir yöntem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the long-term bonding success of sound and caries-affected dentin using universal adhesives by microtensile bond strength test, electron microscopy (SEM) and confocal laser scanning microscopy (CSLM) images to be taken from resin-dentin interfaces. Material and Method: In this in vitro study, a total of 120 sound and decayed human molar teeth were extracted using a manual excavator until soft caries lesions reached a hard dentin layer, and a flat surface was created by reducing the dentin level with a precision cutting device. With the Vickers microhardness test, the surface microhardness was determined by applying a 25 g load for 15 seconds, and the sound and caries-affected dentin samples were divided into 3 subgroups (sound dentin-SD, caries-affected superficial dentin-D1 and caries-affected deep dentin-D2). Dentin samples were divided into 4 subgroups for each group and adhesive systems were applied; Group 1: Peak Universal Bond (Ultradent)+self-etch mod, Group 2: Peak Universal Bond (Ultradent)+etch and rinse mode, Group 3: G-Premio Bond (GC)+self-etch mode, Group 4: G -Premio Bond (GC) )+etch and rinse mod. A nanohybrid universal resin composite structure was prepared on the samples. Hourglass shaped slabs kept in 37 C0 distilled water were cut off at 1 mm/min head speed in a universal test device for microtensile bond strength (μTBS) test after 24 hours and 1 year, and the fracture types were evaluated with a stereomicroscope at 25x magnification, with a SEM and CSLM of the resin-dentin interfaces. One-way analysis of variance (One-way ANOVA), Scheffe multiple comparison test and independent t-test were used for statistical analysis, and the level of significance was determined as p≤ 0.05. Results: After 24 hours, the highest bond strength value was recorded in the SD group at PUB-SE (36.80 MPa), the lowest value in the D1 group at G-PB SE (17.60 MPa). After 1 year, the highest bond strength value was recorded in the SD group at G-PB SE (30.38 MPa), the lowest value in the D1 group at PUB SE (16.67 MPa). Conclusion: It was observed that the bond strength of universal adhesives to caries-affected dentin was significantly lower compared to sound dentin, a significant difference was observed between different modes of application, and the Vickers test was an effective method to distinguish between sound and caries-affected dentin.