Farklı tanecik boyutlarındaki huntit - hidromanyezit katkılı kaplanmış kumaşların güç tutuşurluk özelliklerinin incelenmesi
Investigation on the fire retardant properties of huntite-hydromanesite coated fabrics in different particle sizes
- Tez No: 757771
 - Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DEMİRYÜREK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Huntit-Hidromanyezit, güç tutuşurluk, tanecik boyutu, mineral, Huntit-Hydromagnesite, fire retardancy particle dimension, mineral
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 98
Özet
FARKLI TANECİK BOYUTLARINDAKİ HUNTİT-HİDROMANYEZİT KATKILI KAPLANMIŞ KUMAŞLARIN GÜÇ TUTUŞURLUK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Zafer KILIÇ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2022 Danışman: Prof. Dr. Oğuz DEMİRYÜREK ÖZET Günümüzde Tekstil ürünlerinin, sahip oldukları temel özelliklerinin yanı sıra bazı ek fonksiyonlara veya işlevlere de sahip olması beklenmektedir. Teknik Tekstiller olarak nitelendirilen tekstil ürünleri,“Estetik veya dekoratif özelliklerinden ziyade sahip oldukları teknik ve performans özellikleri için üretilen tekstil materyalleri ve ürünleri”olarak tanımlanmaktadır. Güç tutuşur tekstiller de teknik tekstil olarak sayılmaktadır. Güç tutuşurluk, günümüzde otomotiv, ev tekstilleri, bina tekstilleri, itfaiyeci giysileri gibi alanlarda istenen bir özellik haline gelmiştir. Bu özellik, karbon, cam, aramid gibi elyafların kumaş yapısında kullanılmasıyla; güç tutuşurluk sağlayan kimyasal maddelerin boya veya apre esnasında kumaşa verilmesiyle veya güç tutuşurluk sağlayan minerallerin kaplama yoluyla kumaşa aktarılmasıyla sağlanabilmektedir. Ülkemizde madencilik faaliyetleri kapsamında çıkarılan Huntit ve Hidromanyezit gibi minerallerin güç tutuşurluk özelliği sağladığı bilinmektedir. Bu mineraller genellikle plastik sanayinde plastiklerin güç tutuşurluğunu artırmak için kullanılmaktadır. Bu çalışmada insan hayatını doğrudan etkileyen yangınların ölümcül zararlarını azaltmayı hedefleyen güç tutuşurluk konusunda insan sağlığı açısından iyileştirmeler amaçlanmaktadır. Çünkü geleneksel güç tutuşurluk maddeleri içerdikleri halojenler sebebiyle her ne kadar tutuşmayı zorlaştırsalar da yanma esnasında zehirli gazlar açığa çıkardıkları için yangın dışında da ölümlere sebep olabilmektedirler. Huntit Hidromanyezit mineral esaslı olduğu için herhangi bir zehirli gaz çıkışına sebep olmamaktadır, böylece hem insan sağlığına uygun hem de çevreye zararsız bir materyal özelliği taşımaktadır. Bu açıdan çalışmamızda kullanılan Huntit-Hidromanyezit maddesi tekstil alanında ilk çalışmalardan birisi olma özelliğini taşımaktadır. Bu maddenin madencilik faaliyetlerinin ülkemizde yapılıyor olması da milli bir değer kazanımı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION ON THE FIRE RETARDANT PROPERTIES OF HUNTITE-HYDROMANESITE COATED FABRICS IN DIFFERENT PARTICLE SIZES Zafer KILIÇ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master of Science Thesis, September 2022 Supervisor: Prof. Dr. Oğuz DEMİRYÜREK ABSTRACT Today, textile products are expected to have some additional functions or functions in addition to their basic features. Textile products, which are described as Technical Textiles, are defined as“textile materials and products produced for their technical and performance properties rather than their aesthetic or decorative properties”. Flame retardant textiles are also counted as technical textiles. Flame retardancy has become a desired feature in areas such as automotive, home textiles, building textiles, firefighter's clothing. This feature is achieved by the use of fibers such as carbon, glass, aramid in the fabric structure; It can be achieved by giving flame retardant chemicals to the fabric during dyeing or finishing, or by transferring flame retardant minerals to the fabric by Kaplama. It is known that minerals such as Huntit and Hidromanyezit, which are extracted within the scope of mining activities in our country, provide flame retardancy. These minerals are generally used in the plastics industry to increase the flame retardancy of plastics. In this study, it is aimed to improve human health in terms of flame retardancy, which aims to reduce the deadly damages of fires that directly affect human life. Because although traditional flame retardants make it difficult to ignite due to the halogens they contain, they can also cause death outside of fire, as they release toxic gases during combustion. Since Huntit Hidromanyezit is mineral-based, it does not cause any toxic gas emission, so it is a material that is both suitable for human health and harmless to the envDemir ment. In this respect, the Huntit-Hidromanyezit material used in our study is one of the first studies in the field of textile. The fact that the mining activities of this substance are carried out in our country will also provide a national value gain.