A Proposal for the repair and conservation of Haraçoğlu Konak in Bursa
Bursa'da Haraçoğlu Konağının onarımı ve korunması için bir ömeri
  1. Tez No: 75779
  2. Yazar: MELTEM AKYAZI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERİMAN ŞAHİN GÜÇHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Haraçoğlu Konağı, Sıvalar, Yapı ve Malzeme Bozulmaları, Onarım, Koruma vı, Bursa, Haraçoğlu Konak, Plasters, Material and Structural Decay, Repair, Conservation IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 384
Özet
öz BURSA'DA HARAÇOĞLU KONAĞI'NIN ONARIMI VE KORUNMASI ÎÇİN BİR ÖNERİ Akyazı, Meltem Yüksek Lisans, Restorasyon Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Emine N. Caner Saltık Mayıs 1998, 364 sayfa Anadolu geleneksel konut mimarisinin bir örneği olan Haraçoğlu Konağı (Bursa, İnebey mahallesi Bükük Sokak No: 3-4) bu tezin konusu olarak seçilmiştir. Çalışmanın amacı, yapı grubunu tanımak, kullanılan malzemeleri, yapı ve malzeme bozulmalarının durumunu ve derecesini anlamak ve bu bilgiler ışığında yapı grubunun acil onarımı ve korunması için detaylı bir öneri sunmaktır. Çalışma kapsamında, Haraçoğlu Konağı 'nm tarihi ve mimari değerleri açısından da tanımlanması gerekliydi. Bu nedenle, yapı yalan çevresi ile birlikte çalışılmış ve öncelikle bugünkü durumu belgelenmiştir. Yapının özgün durumu tarihsel araştırma, yapının kendi içinde ve benzer örneklerle karşılaştırılması yoluyla araştırılmıştır. Bunların yam sıra, yapı grubunda kullanılan malzeme ve yapım teknikleri, yapının fiziksel durumu gözlem yoluyla detaylı olarak çalışılmış ve yapının rölöve çizimleri üzerine işlenmiştir. Yapıda kullanılan malzemeler, özellikle sıvalar, fiziksel özellikleri (gözeneklilik, yoğunluk, su buharıgeçirgenliği), bağlayıcı ve agrega oranlan ve tuz içerikleri açısından laboratuvar deneyleri yoluyla incelenmiştir. Sonuç olarak, değerlendirilen bilgilere dayanarak belirli bir işleve gidilmeden Haraçoğlu Konağı'nın acil onarımı ve korunması için bir yönlendirme yapılmaktadır. Yapı grubunun mevcut mimari özelliklerinin korunması için gerekli minimum müdahalelerle birlikte konut ve konut türevi işlevlerle sınırlı kalmak koşulu ile mekan analizleri yapılarak kullanıma ilişkin potansiyeller tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PROPOSAL FOR THE REPAIR AND THE CONSERVATION OF HARAÇO?LU KONAK IN BURSA Akyazı, Meltem M. S. in Restoration, Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan Co-Supervisor: Prof. Dr. Emine N. Caner Saltık May 1998, 364 pages Haraçoğlu Konak in Bursa (înebey Mahallesi, Bükük Sokak No: 3-4) which is an example of Anatolian traditional residential architecture has been selected as the subject of this thesis. The aim of the study is to understand the buildings in the studied lot with their materials, state and degree of deterioration and to give a detailed proposal for the immediate repair and conservation. Within the context of the study, firstly, the Konak needed to be defined also for its historical and architectural values. Therefore, the present state of the building is documented together with its near surroundings. Secondly, the original state of the building is investigated through historical research, comparative study within the building itself and with other examples of traditional residential architecture. Afterwards, the construction methods, the materials used in the building group and their physical condition are studied in uidetail through visual observations and recorded on the measured drawings of the building. Special emphasis is given to the examination of plasters and their physical properties (porosity, density, water vapour permeability), raw material compositions (binder and aggregate ratios) and salt contents have been examined through laboratory analysis. As a result, a guide for the immediate repairs and the conservation work of Haraçoğlu Konak is given on the basis of evaluated information, without defining a specific function to it. The functional potentialities are briefly discussed by analysing space qualities, together with the necessary minimum interventions to preserve the existing architectural qualities of the Haraçoğlu Konak, provided that the given function will be limited to accommodation.