Corrosion of steel in autoclaved aerated concrete
Gaz beton içindeki çeliğin korozyonu
- Tez No: 75780
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz Beton, Çeliğin Korozyonu, Klor Etkisi, Autoclaved Aerated Concrete, Corrosion of Steel, Effect of Chloride
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 493
Özet
Bu çalışma, gaz beton içindeki çıplak, galvanizli ve epoksi kaplı çeliklerin korozyonunu, sistemin ortamdan gelen korozyon saldırısına direncini ölçen lineer polarizasyon metodu kullanarak 90 gün süreyle incelemiştir. Donatı tipi ve klor miktarı, değişken olarak alınmıştır. Çelik çubuklar içeren gaz beton bloklar, damıtık su ve %3.5 luk NaCI çözeltisine daldırılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki, çıplak çelik her iki ortamda da şiddetli korozyon hasarına uğramış ve malzeme kaybı ile sonuçlanmıştır. Galvanizli çelik damıtık su ortamında çıplak çelik ile karşılaştırıldığında, çeliğin bozulma etkisi ve şiddeti azalmıştır. Fakat, %3.5 luk NaCI çözeltisinde galvanizli çeliğin üzerinde yoğun korozyon etkisi gözlemlenmiştir. Bu sonuç, yüksek klor içeren betonun içindeki galvanizli çeliğin korozyona uğramasınısadece sınırlı bir süre için geciktirdiğini ortaya koymaktadır. Epoksi kaplı çelik ise, damıtık suda korozyona en yüksek dayana göstermiştir. %3.5 luk NaCI çözeltisinde ise, epoksi kaplamada korozyon gözlemlenmiş olup, epoksi kaplamanın klora karşı koruyucu etkisinin sınırlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis reports the corrosion of bare, galvanized and epoxy-coated steels in autoclaved aerated concrete by using linear polarisation method for the period of 90 days, which quantifies the degree to which the system resists corrosive attack by the environment. The two variables studied were type of reinforcing material and chloride content of concrete. Bars were cast in AAC submerged in distilled water and in 3.5% NaCI solution. The results show that bare steel had suffered severe rust-related damage for both chloride levels with significant loss of section and rib degradation. For galvanized reinforcing steel in equivalent AAC compared to bare steel in distilled water, there was amelioration in the incidence and severity of steel failure condition. However, on galvanized steel in 3.5% NaCI solution, therehas been severe corrosion. The results indicate that the use of galvanized steel in concrete with high levels of chloride merely delays concrete failure by only a finite period of time. Among corrosion-resisting steels, the epoxy- coated reinforcing bars exhibit the best durability performance in distilled water. However, in 3.5% NaCI solution, significant corrosion was observed which concludes that epoxy coatings may have a finite tolerance limit for chlorides.