COVID-19 pandemisi konusunda hastaların bilgi düzeylerinin ağız bakım alışkanlıkları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of patients' knowledge levels on oral care habits on the COVID-19 pandemics
- Tez No: 757949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN GÖKMENOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız bakımı, Covid-19, Covid-19 bilgi düzeyi, Covid-19 korku düzeyi, Covid-19, Covid-19 knowledge level, Covid-19 fear level, Oral hygiene
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Covid-19 pandemisi korku, kaygı gibi psikolojik etkilerin yanında sosyal davranışlar üzerinde de pek çok etki yaratmıştır. İnsanların risk algılarının, enfeksiyona yakalanma korkusunun ve covid-19 hakkında bilgi yetersizliğinin, sağlık davranışları arasında covid-19'un yayılımı ve şiddeti üzerinde potansiyel bir etkiye sahip olan ağız bakım alışkanlıklarını nasıl etkilediği net değildir. Bu nedenle çalışmamızda insanların covid-19 hakkında sahip oldukları bilgi düzeylerinin ağız bakım alışkanlıkları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 494 katılımcının yer aldığı kesitsel bir anket çalışmasıdır. Anketimiz; demografik özellikler, covid-19 hakkında bilgi düzeyi, covid-19 korku ölçeği ve ağız bakım alışkanlıklarının değerlendirildiği 4 bölümden ve toplam 39 sorudan oluşmaktadır. Bilgi düzeylerine ait sorular için her doğru cevap 1, yanlış cevap 0 puan olarak değerlendirildi. Covid-19 korku ölçeğine ait sorular için ise 5'li Likert yanıt ölçeği kullanıldı. Verilerin analizi IBM SPSS 25 programı ile yapıldı. Bağımsız iki grup karşılaştırılmasında ise Mann Whitney U testi, ikiden çok bağımsız grup karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis-H testi kullanıldı. Çoklu karşılaştırmalar Bonferroni testi ile gerçekleştirildi Ölçekler arası ilişki Spearman ilişki katsayısı ile incelendi. Anlamlılık düzeyi p0.05). Fakat ek ağız bakımı yöntemi kullananların korku düzeyleri daha yüksek bulundu (p=0.009). Pandemi sırasında diş hekimi kontrol sıklığı azalanların korku düzeyinin daha yüksek olduğu görüldü (p=0.039). Pandemiden sonra ağız bakımına daha fazla dikkat edeceğini söyleyenlerin daha yüksek korku düzeyine sahip olduğu belirlendi (p=0.001). Sonuç: Covid-19 pandemisi döneminde yapılmış çalışmalar, ağız bakımı ve covid-19 arasındaki ilişkiye yönelik pek çok bulgu ve tartışma ortaya atmıştır. Çalışmamız doğrultusunda hem bilgi hem de korku düzeylerinin ağız sağlığını korumaya yönelik ağız bakımı davranışları üzerinde etkili olduğunu tespit ettik. Çalışmamızın sonuçları, bireylerin bu süreçte hem enfekte olma riski hem de sağlık imkanlarındaki kısıtlamalardan dolayı ağız hastalıklarını önleyebilmek için ağız bakımına daha fazla özen gösterdiklerini göstermektedir. Böylece ağız sağlığı ve devamlılığının sağlanması, covid-19 virüsünün kontrol altına alınmasına ve etkilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The Covid-19 pandemic has had many effects on social behaviors as well as psychological effects such as fear and anxiety. It is unclear how people's perceptions of risk, fear of infection, and lack of knowledge about covid-19 affect oral care habits, which have a potential impact on the spread and severity of covid-19 among health behaviors. Therefore, in our study, we aimed to examine the effect of patients' knowledge about covid-19 on their oral care habits. Material and Methods: Our study is a cross-sectional survey study involving 494 participants. Our survey consists of 4 sections and 39 questions in total, in which demographic characteristics, knowledge level about covid-19, covid-19 fear scale and oral care habits are evaluated. For questions related to knowledge levels, each correct answer was evaluated as 1 point and wrong answer as 0 point. A 5-point Likert response scale was used for questions related to the Covid-19 fear scale. Data analysis was done with IBM SPSS 25 program. The Mann Whitney U test was used in the comparison of two independent groups, and the Kruskal Wallis-H test was used in the comparison of more than two independent groups. Multiple comparisons were made with the Bonferroni test. Inter-scale correlations were analyzed with Spearman correlation coefficient. Significance level was accepted as p0.05). However, those who used additional oral care methods were found to have higher levels of fear (p=0.009). It was observed that those whose frequency of dental check-ups decreased during the pandemic had a higher level of fear (p=0.039). It was determined that those who said that they would pay more attention to oral care after the pandemic had a higher level of fear (p=0.001). Conclusion: Studies conducted during the Covid-19 pandemic period have brought forward many findings and discussions regarding the relationship between oral care and covid-19. In line with our study, we determined that both knowledge and fear levels are effective on oral care behaviors aimed at protecting oral health. The results of our study show that individuals pay more attention to oral care in order to prevent oral diseases due to both the risk of being infected and the limitations in health services in this process. Thus, ensuring oral health and continuity can help control the covid-19 virus and reduce its effects.