Koroner arter baypas greft operasyonu yapılan hastalarda venöz endotel koruyucu solüsyonların greft açıklığı üzerindeki etkilerinin erken dönem ve 1. yıl takiplerinde klinik bulgular ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of venous endothelial protective solutions on graft patency in patients who underwent coronary artery bypass graft operation, with clinical findings in the EARLY and first YEAR follow-UPS
  1. Tez No: 757991
  2. Yazar: AYLA ECE ÇELİKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ALP KÜÇÜKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Greft koruma solüsyonları, DuraGraft, safen açıklık oranları, Graft preservation solutions, DuraGraft, saphenous patency rates
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Koroner arter baypas greftleme operasyonlarının başarısı kullanılan greftlerinin uzun süre açık kalmalarına bağlıdır. Greft başarısızlığının ise en büyük nedeni endotel hasarıdır. Bu hasar; cerrahi travma, uygun olmayan solüsyonlarda bekletme ve bekleme süresinin uzamasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda en sık tercih edilen venöz greft olan büyük safen venin cerrahi sırasında çıkarılırken ve sonrasında bekleme süresinde kullanılan DuraGraft® endotel koruyucu solüsyon ile rutinde kullandığımız heparinli normal salin solüsyonunun 1 yıllık takiplerde greft açıklıkları üzerindeki etkilerini klinik bulgularla değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya koroner arter baypas cerrahisi geçiren ve en az bir safen greft kullanılan 45 yaş altı hastalar dahil edilmiştir. Hastaların safenleri klasik açık yöntemle çıkarılıp, çıkarılma ve vakada bekleme sürelerinde oda sıcaklığında iki ayrı solüsyon (DuraGraft® ve heparinli normal salin) içerisinde bekletilmiştir. Hastaların 1. yıl takiplerinde semptomatik hastalara ileri tetkik olarak bilgisayarlı koroner anjiyografi yapılmıştır. Araştırma grubunda 14, kontrol grubunda 16 hastaya yapılan toplam 67 adet safen baypas değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Semptomatik hastaların 1. yıl kontrol anjiyografilerinde safen greft açıklığı yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Safen greftlerde gelişen segmenter çap azalması bakımından da gruplar arası fark bulunamadı. Safen greft duvar kalınlık artışı değerlendirildiğinde ise araştırma grubundaki hastalarda daha çok safen duvar kalınlaşmasının minimal olduğu ve kontrol grubunda daha çok diffüz safen duvar kalınlaşması olduğu görülmüş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda iki grup arasındaki karşılaştırmalarda araştırma grubunda duvar kalınlık artışının minimal olması açısından anlamlı fark bulduk fakat greft açıklık oranları bakımından her iki grup arasında fark olmadığını gördük. Tek merkezli bu çalışma duvar kalınlıklarındaki artışın uzun süre takiplerde greft açıklık oranlarına etkisini görmek için başlangıç niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The success of coronary artery bypass operation depends on the long-term patency of the grafts used. The major cause of graft failure seems to be endothelial damage. This damage occurs due to surgical trauma, storage in inappropriate solutions, and prolonged waiting time outside the body. In our study, we aimed to evaluate the effects of DuraGraft® endothelial protective solution, which is used during the harvesting of the great saphenous vein, which is the most frequently preferred venous graft, and during the waiting period afterwards, and the heparinized normal saline solution, which we routinely use, on graft patency in 1-year follow-ups, with clinical findings. Materials and Methods: Patients under the age of 45 who underwent coronary artery bypass surgery and used at least one saphenous graft were included in the study. The saphenous veins of the patients were harvested with the classical open method and stored in two different solutions (DuraGraft® and normal saline with heparin) at room temperature during the harvesting and intraoperative waiting periods. Computerized coronary angiography was performed as an advanced examination in symptomatic patients in the first year controls. A total of 67 saphenous bypasses, which were applied to 14 patients in the study group and 16 patients in the control group, were evaluated. Results: No statistically significant difference was found in terms of saphenous graft patency in the first year control angiograms of symptomatic patients. There was no difference between the groups in terms of segmental diameter reduction in saphenous grafts. When the increase in saphenous graft wall thickness was evaluated, it was observed that the saphenous wall thickening was more minimal in the patients in the study group and more diffuse saphenous wall thickening in the control group, and this difference was found to be statistically significant. Conclusion: In our study, we found a significant difference in the comparison between the two groups in terms of the minimal increase in wall thickness in the study group, but we found that there was no difference between the two groups in terms of graft patency rates. This single-center study is preliminary to see the effect of increase in wall thickness on graft patency rates in long-term follow-up.