Ağrı yastık halıları
Ağrı pillow rugs
- Tez No: 758069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET LÜTFÜ KINDIĞILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Yöresi, Dokuma, Halı, Motif, Pain Region, Weaving, Carpet, Pattern
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ağrı yöresinde varlığını hala devam ettiren el dokuması halı yastıklarında kullanılan temel karakteristik motiflerin kaynakları ile sembolik olarak taşıdıkları anlamlarının araştırılması amaçlanmıştır. Buradan yola çıkılarak Ağrı yöresi özelinde kullanılan motiflerin dil ekseninde ürettiği anlamları üzerine bir analiz yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma için Ağrı Merkez ve ilçelerine bağlı yaklaşık 15 köy ziyaret edilerek köy evlerinde kullanılan halı yastıkları fotoğraflanmış, şehir merkezinde ise bazı dükkanlarda dekor amaçlı kullanılan bu yastıklar araştırmaya dahil edilmiştir. Toplamda çekilen 100'e yakın fotoğraftan 27 tanesi kullanılmış; ayrıca başka kaynaklardan da 23 farklı desen araştırmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Yapılan literatür taraması ve alan araştırması sonucunda Ağrı yöresi halı yastıklarında kullanılan figür ve motiflere ulaşılmıştır. 59 adet görsel üzerinden bu figür ve motiflerin kompozisyonlardaki yeri çizimler üzerinden gösterilmiş, yorum ve analizi yapılmıştır. Sonuç: Yapılan bu çalışma, Ağrı yöresinde geleneksel sanatın yaşatılması ve korunmasının yanı sıra araştırma yapan araştırmacılar için de bir yazılı kaynak olması bakımından önemlidir. Ancak bölgedeki geleneksel motiflerin, halı yastık dokumacılığının kompozisyon yöntemlerinin yok olmadan önce incelenip ve bilimsel çalışmalarla kayıt altına alınması büyük bir önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to investigate the sources and symbolic meanings of the main characteristic motifs used in hand-woven pillow rugs that still exist in the Ağrı region. Based on this, an analysis was made on the meanings of the motifs used in the pillow carpets of the Ağrı region, produced on the axis of language. Method: For this study, pillow carpets used in village houses were photographed, and pillow carpets used for decoration purposes in some shops in the city center were included in the research by visiting about 15 villages in Ağrı Center and its districts. Of the nearly 100 photographs taken in total, 27 were used; In addition, 23 different designs from other sources were included in the study. Findings: As a result of the literature review and field research, the figures and motifs used in the pillow carpets of Ağrı region were reached. The place of these figures and motifs in the compositions was shown through the drawings, commented and analyzed on 59 images. Results: This study is important in terms of keeping the traditional art alive and preserving in Ağrı region, as well as being a written source for researchers doing research. However, it is of great importance that the traditional motifs in the region and the composition methods of pillowcarpet weaving are examined and recorded with scientific studies before they disappear.