Platon ve Farabi'de bireysel ve toplumsal ahlak kavramı
Individual in Platon and Farabi and the concept of social morality
  1. Tez No: 758081
  2. Yazar: AHMET KIZILKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL SÜNTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Platon, Fârâbî, Toplum, Felsefe, Moral, Platon, Fârâbî, Society, Philosophy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı, İslam filozofu Fârâbî ve Yunan filozofu Platon'un Ahlâk felsefelerinin karşılaştırmalı bir incelemesini ortaya koymaktır. Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Ahlâk kavramının düşünce tarihindeki filozoflarca anlamı, çerçevesi ve ana çizgileriyle Batı ve İslam felsefelerindeki tarihsel gelişimine yer verilmiştir. Birinci bölümde, Ahlâk kavramının detaylı tanımı, toplumlar ve bireyler üzerindeki etkileri, bireysel ve toplumsal Ahlâk kavramları ve geçmişten günümüze geçirdiği değişimlere değinilmiştir. İkinci bölümde Platon'un ahlâk anlayışının temelleri, ana kavramları ve toplumsal yönü incelenmiştir. Üçüncü bölümde, yine aynı yolla Fârâbî'nin ahlâk anlayışının dayanakları, ana kavramları ve toplumsal yönü anlatılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise Fârâbî ve Platon'un ahlâk anlayışları karşılaştırılmış, filozofların Tanrı, akıl, haz, acı, mutluluk, erdem, iyi, kötü, irade, özgürlük, devlet, din ve eğitim gibi kavramlara bakış açılarındaki benzer ve farklı yönleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present a comparative study of the moral philosophies of the Islamic philosopher Farabi and the Greek philosopher Plato. The study consists of four parts. In the introduction, the historical development of the concept of Morality in Western and Islamic philosophies with its meaning, framework and main lines by philosophers in the history of thought is given. In the first part, the detailed definition of the concept of Morality, its effects on societies and individuals, individual and social concepts of Morality and the changes it has undergone from the past to the present are discussed. In the second part, the foundations, main concepts and social aspects of Plato's moral understanding are examined. In the third chapter, the foundations, main concepts and social aspects of Fârâbî's understanding of ethics are explained in the same way. In the fourth and last chapter, the moral understanding of Fârâbî and Plato is compared, similar or different aspects of philosophers' perspective on concepts such as God, reason, pleasure, pain, happiness, virtue, good, evil, will, freedom, state, religion and education are presented.