An investegation into motivational beliefs and learning strategies among EFL preparatory school students
İngilizce hazırlık programında İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin güdülenme ve öğrenme stratejilerinin incelemesi
- Tez No: 758095
- Danışmanlar: ASST. ASSOC. DR. MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güdülenme, öğrenme stratejileri, başarı, MSLQ, Motivation, learning strategies, achievement, MSLQ
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın öncelikli amacı, İstanbul'da bir Vakıf Üniversitesinin İngilizce Hazırlık Programında İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin güdülenmesini ve öğrenme stratejilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemi B2 düzeyindeki 278 öğrenciden oluşmaktadır. Kesitsel araştırma deseninin tercih edildiği bu nicel araştırmada veriler, Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Ölçeği (MSLQ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 kullanılmıştır. Öğrencilerin cinsiyetleri, uyrukları, ve akademik başarıları açısından güdülenmeleri ve dil öğrenme stratejileri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını araştırmak amacıyla tasarlanan bu çalışmanın sonuçları öğrenci tutumlarının hem güdülenmede hem de öğrenme stratejilerinde nötr ve olumlu arasında değiştiğini ortaya koymuştur. Öğrencilerin güdülenmesi ve öğrenme stratejileri arasında cinsiyetleri, uyrukları, ve akademik başarıları açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak, öğrencilerin güdülenmesi ve öğrenme stratejileri arasında yordama ilişkisinin varlığını gösteren bulgular elde edilmiştir. Buna göre, öğrencilerin motivasyonel inançları öğrenme stratejilerini anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Araştırma sonuçları, farklı öğrenme stratejileri ve motivasyonel inançlar ile ilgili farkındalığın, yabancı dil öğrenim süreçleri üzerine olan etkilerine de ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this research was to look into the motivational beliefs and learning strategies of EFL learners at an English preparatory school of a foundation university in Istanbul. The sample consisted of 278 B2 level students. This study was conducted using a quantitative cross-sectional survey to collect data from participants. Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSQL) was used to collect quantitative data. SPSS 22 was applied to perform the quantitative data analysis in this research. The goal of this investigation was to observe if there were any significant differences in the learners' motivational beliefs and language learning strategies based on their gender, nationality, and academic achievement. The results of the research show that students' attitudes varied between neutral and positive in both motivational beliefs and learning strategies. Furthermore, it was found that there were no significant differences between motivational beliefs and learning strategies of students in terms of their gender, nationality, and achievement. However, the motivational beliefs of the students regressed their learning strategies according to the results of the analysis, which indicated a predictive relationship between motivational beliefs and learning strategies. Based on the findings, it is critical to be aware of different learning strategies and motivational beliefs in the language classrooms that may help to develop the learning process.