Arap gramerinde âmil ma'mûl i'râb
Amil mamuul irab in Arabic grammar
  1. Tez No: 758263
  2. Yazar: GÜLPERİ BAYRAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ SEVDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Âmil, Ma‟mul, Ġ‟rab, Gramer, Arap Dili, Âmil, Ma'mul, Ġ'rab, Grammar, Arabic Language
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Arap gramerinde âmil, ma‟mul i‟rab ismini verdiğimiz bu çalıĢmamızda âmil ma‟mul ve i‟ rab arasındaki iliĢki ele alınmıĢtır. Bu bağlamda giriĢ bölümünde Arap dilinin önemine değinilmiĢ, geçmiĢten günümüze Arap dilinimn geliĢimi anlatılmıĢtır. Her dilde kendine has kelime ve cümle özellikleri vardır. Arapça da ise bu unsurlar cümlede evvela etkileyen âmil, âmilin yaptığı eylemden etkilenen ma‟mul ve sonuçta meydana gelen etkide i‟rab olarak adlandırılır. Üç bölümden oluĢan çalıĢmamızda ilk bölümde âmil konusunu ele aldık. Âmil‟in Arap gramerinde yeri ve önemi, âmilin nevileri ve Âmil olan kelimeleri inceledik. Ġkinci bölümde ma‟mul ve Arap gramerindeki yeri önemi, mamul çeĢitleri, mamul olan ve olmayan kelimelere değindik. Üçüncü bölümde ise i‟rabın yeri ve önemi, irab‟ın nasıl yapılıĢı ve i‟rabın kısımlarını örneklerle ele aldık. Üçüncü bölümün sonunda âmil, ma‟mul i‟rab arasındaki iliĢkive birbiri üzerindeki etkilerine değindik.
Özet (Çeviri)
In this study, which we call âmil, ma'mul i'rab in Arabic grammar, the relationship between âmil ma'mul and i' rab is discussed. In this context, the importance of the Arabic language is mentioned in the introduction, and the development of the Arabic language from past to present is explained. Each language has its own unique word and sentence features. In Arabic, these elements are called âmil in the sentence, the product affected by the action of the agent, and i'rab in the resulting effect. In our study, which consists of three parts, we discussed the subject of agent in the first part. We examined the place and importance of Âmil in Arabic grammar, the types of âmil and the words that are Âmil. In the second part, we touched on the product and its importance in Arabic grammar, types of products, and words that are manufactured and not. In the third part, we discussed the place and importance of i'rab, how irab is made and parts of i'rab with examples. At the end of the third chapter, we mentioned the relationship between âmil, ma'mul i'rab and their effects on each other.