Aşırı aktif mesanede mirabegron ve solifenasin kombinasyon tedavisi ile mirabegron monoterapisinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of mirabegron and soliphenacin combination therapy and mirabegron monotherapy in overactive bladder
  1. Tez No: 758277
  2. Yazar: MEHMET VEYSEL TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH GEDİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Aktif Mesane, Mirabegron, Solifenasin, Kombine tedavi, Monoterapi, Overactive Bladder, Mirabegron, Solifenacin, Combined therapy, Monotherapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Aşırı Aktif Mesane tanılı hastaların 3 aylık solifenasin 5mg ve 50 mg mirabegron kombineterapi ilaç kulanımı sonrası, bir grup hastada 3 ay boyunca sadece mirabegron monoterapi ilaç kullanımı ile diğer grupta kombineterapi ilaç kullanımına devam etmesi sonrası tedavi etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Şubat 2020 – Kasım 2021 yılları arasında Üroloji Polikliniği'ne başvuran Aşırı Aktif Mesane tanılı toplam 50 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar 2 grupta incelendi. Bir grup (Grup 1 n=25) 3 ay 5 mg solifenasin ve 50 mg mirabegron kombine tedavi kullanımı sonrası diğer 3 ay sadece 50 mg mirabegron monoterapisi aldı. Diğer grup (Grup 2 n=25) 6 ay süresince 5 mg solifenasin ve 50 mg mirabegron kombine tedavisine devam etti. Her iki grup, hastaların OAB-V8 ve ICIQ-SF semptom değerlendirme formlarıyla değerlendirilip karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 50 hasta dahil edildi. Hastaların 34' ü kadın 16'sı erkekti. Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 39.74 olarak saptandı. Her iki grup hastalar ilk başvuru, 1.ay, 3.ay, ve 6.ay başvuru esnasında OAB-V8 ve ICIQ-SF değerlendirme formu skorları değerlendirildi. 6.ay skorlarının 3.ay ve ilk başvuru esnasındaki skor farkları karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Aşırı aktif mesane tanısı nedeniyle kombinasyon tedavisi alan hastalarda 3.aydan sonra antimuskarinik tedavi kesilerek mirabegron monoterapisi ile tedaviye devam edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to compare the treatment efficacy of patients diagnosed with Overactive Bladder after 3 months of solifenacin 5mg and 50mg mirabegron combination therapy, in one group using only mirabegron monotherapy for 3 months, and in the other group after continued use of combination therapy medication. Method: A total of 50 patients with a diagnosis of Overactive Bladder who applied to the Urology Outpatient Clinic between February 2020 and November 2021 were evaluated retrospectively. The patients were examined in 2 groups. One group (Group 1 n=25) received 5 mg solifenacin and 50 mg mirabegron combined therapy for 3 months, followed by 50 mg mirabegron monotherapy alone for the other 3 months. The other group (Group 2 n=25) continued the combined treatment of 5 mg solifenacin and 50 mg mirabegron for 6 months. Both groups were evaluated and compared with the OAB-V8 and ICIQ-SF symptom evaluation forms of the patients. Results: 50 patients were included in the study. 34 of the patients were female and 16 were male. The mean age of the patients included in the study was 39.74 years. OAB-V8 and ICIQ-SF evaluation form scores were evaluated during the first admission, 1st month, 3rd month, and 6th month admission of both groups of patients. The differences between the 6th month scores at the 3rd month and at the first application were compared and no statistically significant difference was found. Conclusion: Antimuscarinic treatment can be discontinued after the 3rd month in patients receiving combination therapy due to the diagnosis of overactive bladder, and treatment with mirabegron monotherapy can be continued.