The relationship between EFL instructors' professional development perceptions and research attitudes
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten eğitmenlerin mesleki gelişim algıları ile araştırma tutumları arasındaki ilişki
  1. Tez No: 758326
  2. Yazar: GÜLŞAH TERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim, Araştırmaya Yönelik Tutum, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğreten Öğretim Görevlileri, İngiliz Dili Eğitimi, Eylem Araştırması, Professional Development, Research Attitude, EFL Instructors, English Language Teaching, Action Research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Mesleki gelişim süreci, eğitmenlerin İngilizce öğretirken araştırmaya dayalı etkinliklere katılmalarını sağlayan ve eğitim kalitesini artıran mükemmel bir yöntem olarak kabul edilir. Bu karma yöntem çalışmasında, nicel aşamanın amacı, yabancı dil olarak İngilizce öğreten öğretim görevlilerinin mesleki gelişim algıları ile araştırma tutumu arasında cinsiyet, deneyim, araştırmaya katılımı, mesleki gelişim etkinliklerine katılımı, yayımlanan makalelerin sayısı, katıldığı mesleki gelişim etkinliklerinin sayısı, kendi araştırma yapma yeteneklerinin değerlendirilmesi ve mesleki gelişim sürecinin değerlendirilmesi gibi farklı değişkenler açısından bir ilişki olup olmadığını bulmaktır. Bu nedenle, nicel veri eğitmenlerin araştırma tutumunun yanı sıra mesleki gelişim algıları ile ilgili iki ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, farklı üniversitelerin yabancı diller yüksekokulunda görev yapan 129 öğretim görevlisinden oluşmaktadır. Bu çalışmanın nitel aşaması ise eylem araştırmasının sürecini, bu sürecin mesleki gelişim algıları ve araştırma tutumları üzerindeki etkisini ve ayrıca eğitmenlerin eylem araştırmasından beklentilerini ortaya çıkararak araştırma sorularını yanıtlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda nitel aşamanın veri toplaması, kolay örneklemeye dayalı olarak seçilen 2 gönüllü öğretim görevlisinin ön ve son görüşmeleri, sınıf içi gözlemleri ve alan notlarına dayandırılmıştır. Nicel veriler, SPSS yardımı ile bağımsız örneklem t-testi, Pearson korelasyonu, tek yönlü ANOVA; nitel veriler ise betimsel olarak incelenmiştir. Bulgulara göre, öğretim görevlilerinin mesleki gelişim algıları yüksek düzeyde olumludur, öte yandan araştırma tutumları orta düzeydedir. Ek olarak, sonuçlar öğretim görevlilerinin mesleki gelişim algıları ile araştırma tutumları arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, eylem araştırması uygulama süreci, eylem araştırmasının öğretim görevlilerinin mesleki gelişim algıları ve araştırma tutumları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışma, eğitim politikasını belirleyenleri, kurum yönetimlerini ve öğretim görevlilerini dil öğretimi ve mesleki gelişim için araştırma yapmanın önemi konusunda aydınlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
Professional Development (PD) process is regarded as an excellent method for boosting teaching quality by allowing instructors to engage in inquiry-based activities in English language teaching (ELT). In this mixed method study, the aim of the quantitative phase is to find whether there is a relationship between the English as a Foreign Language (EFL) instructors' perceptions towards PD and Research Attitude (RA) in terms of different variables such as gender, the time at work, engagement in research, attendance at PD activities, the number of published papers, the number of professional development activities attended, assessment of their own ability to conduct research and assessment of professional development process. Therefore, the quantitative strand was gathered through two scales related to PD perceptions as well as RA of instructors. The participants consist of 129 instructors who work at the school of foreign languages of different universities. In the qualitative phase, this study attempts to answer the research questions by exploring the process and effect of Action Research (AR) on PD and RA as well as the instructors' expectation from AR. In this respect, qualitative strand was based on pre and post interviews, observations, and field notes from 2 volunteer instructors recruited based on convenience sampling. The quantitative data were analysed with the help of SPSS by means of independent samples t-test, Pearson's correlation, one-way ANOVA; and the qualitative data were investigated descriptively. According to the findings, the prospective EFL instructors' perceptions of PD was positive and their RA was neutral. Additionally, the results revealed that there is a positive correlation between PD perceptions and RA of instructors. The process of AR implementation demonstrated that AR has a positive effect on instructors' PD perceptions and RA. Taken together, this study can inform education policy-makers, administrations and instructors in relation to the employment of research for language teaching and PD.