Skapulanın morfometrisi ve akromion tipleri
Scapula morphmetry and type's of acromion
  1. Tez No: 758367
  2. Yazar: KEZİBAN BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN UNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Scapula morfometri, varyasyon, acromion tipleri, Scapula morphmetry, variation, type of acromion
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
SKAPULANIN MORFOMETRİSİ VE AKROMİON TİPLERİ Keziban BAĞCI Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2017 Danışman: Prof. Dr. Erdoğan UNUR ÖZET Scapula (Kürek kemiği) üçgen biçimli, ağırlıklı olarak yassı bir kemiktir ve toraksa dönük bir ön yüzü (facies costalis) ve bir arka yüzü (facies posterior) vardır. Üçgen biçimine uygun olarak 3 kenarı (margo lateralis, medialis ve superıor) ve 3 açısı (angulus lateralis, inferıor ve superıor) bulunur. Scapula karmaşık bir anatomik birim olmasından dolayı bilim adamlarının ve araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Scapula'nın morfometrik varyasyonlarının cinsiyet, yaş ve etnik yönden farklılıklar gösterdiği bilinmektedir. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı kemik arşivinde bulunan ve eğitim amacıyla kullanılan, cinsiyeti ve yaşları belli olmayan 50 adet scapula kullanılmıştır. Ölçümlerde duyarlılığı 0.1 mm'lik kumpas kullanılmıştır. Scapula morfometrisi ile ilgili ölçümler; genel ölçümler, spina scapulae ölçümleri, acromion ölçümleri, cavitas glenoidalis ölçümleri ve processus coracoideus ölçümleri olmak üzere beş grup altında gerçekleştirildi. Bu beş gruba ait toplam 15 ölçüm yapıldı. Çalışmamızda scapula'nın maksimum uzunluğu ortalama 141.2±13.3 mm, spina scapulae'nın uzunluğu ortalama 128±10.7 mm, acromion uzunluğu ortalama 43.2±7.1 mm, omuz impingiment sendromuna neden olan faktörlerden biri olan coracoacromial mesafe ortalama 36.6±6.7 mm, cavitas glenoidalis'in derinliği ortalama 4.5± 2.0 mm, cavitas glenoidalis'in yüzey alanı ortalama 631±139.0 mm2 ve processus coracoideus uzunluğu ortalama 41.0±4.2 mm olarak bulunmuştur. Eğimlerine göre, acromion tipleri ise, Tip I (Düz veya Flat) %28, Tip II (Kavisli veya Curvet) %54 ve Tip III (Çengelli veya Hooked) %18 oranında bulunmuştur. Çalışmamızdaki ölçüm bulguları başka ırklar üzerinde yapılmış çalışmalarla karşılaştırıldığında ırksal farklılıklar bulunduğu da dikkat çekmektedir. Scapula anatomisini doğru bilmek preoperatif (ameliyat öncesi) için önemlidir, ancak scapula'daki bazı sınırları belirlemek zordur. Bu zorluğun üstesinden gelmek için konuya özgü parametrik modellere dayanan istatiktiksel yaklaşımlar kullanılabilir. Çalışmamızdaki amacımız, scapula'nın morfomertik analizini ayrıntılı rapor ederek bu alanda yapılmış diğer çalışmalara katkıda bulunmak, ayrıca bu çalışmanın, omuz ve scapula'ya yapılacak her türlü cerrahi ve atroskopik girişimlerde klinisyenlere yardımcı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
SCAPULA MORPHMETRY AND TYPE'S OF ACROMION Keziban BAĞCI Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Anatomy Post Graduate Thesis, November 2017 Consultant: Prof. Dr. Erdoğan UNUR ABSTRACT Scapula, it is triangular and mainly tabula. There is front face thoracic and back face. It is consist of three side and there angle in accordance with triangular. Because of complicated anatomic, it drew attention to scientist and researcher. It is known that type of scapula morphometric differs from age and ethnic. In this study, unknow genders and ages 50 scapula are used for education in Erciyes University Medical Faculty Department of Anatomy Bone Archive. 0.1 milimeter coliger are used in measurement. It was carried outh 5 part of general measurement, spina scapula measurement, acromion measurement, cavitas glenoidalis measurement, processus coracoideus about scapula morphometry measurement. For 5 group, total 15 measurement were carried out. In our study, length of maximum scapula is average 141.2±13.3 mm, spina scapula is average 128±10.7 mm, length of acromion is average 43.2±7.1 mm. One of shoulder impingement syndrome is coracoacromial distance average of 36.6±6.7 mm depth of cavitas glenoidalis is average 4.5±2.0 mm, the surface of cavitas glenoidalis is average 631±139.0 mm2 and the length of processus coracoideus is average 41.0±4.2 mm. According to the slopes, acromion types were found to be 28 % for type I (flat),54 % for type II ( cavites) and 18 % for type III (hooked). When we compared measurement finding another race, the difference race attracted notice true known scapula anatomy is important for preoperatif, but some of the scapula frontier is difficult. As we overcome these difficultties. We can use parametric model approch of statistical about topic. In our study we aim at analysis of scapula morphometric to report in detail and contribute to other studies, moreover in our opinion. We will help shoulder scapula and all kinds of surgial arthroscopic contribution to clinicians.