Sosyal değişmeler karşısında kadının hak, sorumluluk ve sosyal aktivitesinin İslam hukuku açısından değerlendirilmesi
The evaluation of women's rights, responsibilities and social activity against social changes in terms of İslamic law
  1. Tez No: 758386
  2. Yazar: EMİNE TUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HADİ SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hak, Sorumluluk, Sosyal Değişme, Right, Responsibility, Social Change
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Bu çalışma, çeşitli toplumlarda ve kimi kalıplaşmış düşüncelerde; kadının hor ve hâkir görülmesine, ikinci plana atılmış olmasına, sosyal faaliyetlere katılımının kısıtlanmaya çalışılmasına ve tüm bunların dini kaynaklara dayandırılma yaklaşımına karşı, İslam dininin kadına verdiği hak ve sorumluluklarının yeniden incelenmesi üzerine hazırlanmış bir çalışmadır. Kadının statüsünün İslam ile irtifa kazandığı ortadadır. İslam dini kadını, İslam'ın helal kıldığı hiçbir şeyden mahrum etmemiştir. Gerek sosyal içerikli ibadetlere katılımına gerekse kamusal yahut özel sektörde iş hayatında yer almasına mâni olmamıştır. Hz. Peygamber dönemi ve sonrasında ticaretle meşgul olan, siyasetle ilgilenen, sanatla ve fenni ilimlerle ün kazanmış kadın şahsiyetlerin varlığı bilinmektedir. Çağımızın teknoloji çağı olması ve sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde olmamız hasebiyle birtakım hükümlerin yeniden ele alınması kaçınılmazdır. Kadının hak ve sorumluluklarının ve yapmakta serbest bırakıldığı hususların da yeniden incelenmesi ve kadına hakkı olan saygı ve değerin verilmesi gerekmektedir. Çalışmamız; kadının yaratılışı, tarihi süreç içerisinde toplumların kadına bakış açısı, kadının eşine, çocuklarına, çevresine karşı ve toplumsal sorumlulukları, kadının maddi ve manevi hakları üzerine değerlendirmeler çerçevesinde gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study, in various societies and some stereotypes; It is a study prepared on the re-examination of the rights and responsibilities given to women by the religion of Islam, against the contempt and humiliation of women, their being put in the background, the attempt to restrict their participation in social activities and the approach of basing all these on religious sources. It is obvious that the status of women has been elevated with Islam. The religion of Islam has not deprived women of anything that Islam has made halal. It did not prevent him from participating in social worship or taking part in business life in the public or private sector. Hz. It is known that there were female personalities who were engaged in trade, interested in politics, and gained fame with art and science during and after the Prophet's period. Since our age is the age of technology and we are in a constant change and development, it is inevitable that some provisions should be reconsidered. It is necessary to re-examine the rights and responsibilities of women and the issues they are free to do, and to give women the respect and value they deserve. Our work; It has been tried to be realized within the framework of evaluations on the creation of women, the perspective of societies on women in the historical process, women's social and social responsibilities towards their spouse, children, environment, and women's material and moral rights.