Evaluation of a local EFL coursebook in terms of intercultural communicative competence components
İngilizcenin yabancı dil öğretiminde kullanılan yerel bir ders kitabının kültürlerarası iletişim yeterliği açısından incelenmesi
  1. Tez No: 758487
  2. Yazar: KÜBRA SARAL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Öğretimi, Kültürlerarası İletişim Yeterliliği (ICC), Materyal Değerlendirme, Kültür ve Dil Öğret, English Language Teaching, Intercultural Communicative Competence (ICC), Materials Evaluation, Culture and Language Teaching
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de devlet liselerinde 9. sınıflar için kullanılan yerel bir İngilizce ders kitabı olan“Relearn”ders kitabını kültürlerarası iletişimsel yeterlik bileşenleri açısından değerlendirmektir. Kitap, Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi standartlarına uygun olarak hazırlanmış ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ulusal İngilizce Öğretimi müfredatına uygun olarak geliştirilmiştir. Ders kitabı, Byram'ın Kültürlerarası İletişimsel Yeterlilik Modeli (1997) temelinde oluşturulan bir kontrol listesi aracılığıyla içerik analizi yapılmıştır. Bulgular, ders kitabı içeriğinin çoğunluğunun kültürden bağımsız olduğunu ve sınırlı sayıda kültürlerarası alıştırma olduğunu ortaya koydu. Etkinlikler çoğunlukla Byram'ın çerçevesinin“bilgi”boyutuna aittir. Bu çalışmanın kültürlerarası iletişimsel yetkinliği geliştirmenin önemine ışık tuttuğuna ve İngilizce öğretmenleri, İngilizce öğretmen eğitimcileri, ders kitabı yazarları ve müfredat geliştiriciler için faydalı bilgiler sağladığına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to evaluate a local EFL coursebook“Relearn”used for 9th graders in public high schools in Turkey in terms of the intercultural communicative competence components. The book was constructed within the standards of the Common European Framework of Reference for Languages and was developed in conformity with the national ELT curriculum by Turkish Ministry of National Education. The coursebook was content analyzed via a checklist created on the basis of Byram's Intercultural Communicative Competence Model (1997). The findings revealed that the majority of the coursebook's content was culture-free, and there were limited number of intercultural activities. The activities mostly belong to“knowledge”dimension of Byram's framework. This study is believed to shed light on the significance of developing intercultural communicative competence and provide useful insights for EFL teachers, EFL teacher educators, coursebook writers and curriculum developers.