Fen bilimleri eğitimi alanında sanal gerçeklik uygulamaları üzerine yapılan çalışmaların içerik analizi
Content analysis of studies on virtual reality applications in the field of science education
  1. Tez No: 758489
  2. Yazar: ZEHRA ÖNCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Sanal Gerçeklik, İçerik Analiz, Science Education, Virtual Reality, Content Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler birçok alanda olduğu gibi eğitim ve öğretim alanını da doğrudan etkilemiştir. Daha nitelikli eğitim-öğretim ortamları sağlama yönünde atılacak adımlar çok önemlidir. Teknolojinin sunmuş olduğu olanaklar da etkili öğretim ortamları oluşması yönünde büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Eğitimde kullanılan teknolojilerden en önemlilerinden biri de sanal gerçeklik teknolojileridir. Özellikle fen bilimleri alanlarında kullanımı giderek yaygınlık kazanmaktadır. Bu çalışma 2005-2022 yılları arasında fen bilimleri eğitimi alanında sanal gerçeklik uygulamaları üzerine yapılan bilimsel çalışmaların içerik analizi çalışmasıdır. Konuyla ilgili 120 adet makale, yüksek lisans ve doktora tezi araştırmaya dahil edilmiş, veriler kodlanarak çözümlenmiştir. Belirlenen makale ve tezlerin kategorilere göre sınıflandırılması sonrasında her bir alt kategoriye ait frekans ve yüzdelikler, tablo ve grafikler şeklinde sunulmuştur. Çalışma sonucunda en fazla çalışmanın yüksek lisans türünde ve 2019 yılında yapıldığı, kadınların erkeklerden daha fazla çalışma yaptığı, fizik alanında yapılan çalışmaların diğer fen disiplini alanlarına göre daha fazla olduğu, 4-5-6-7-8. sınıf öğrencileriyle yapılan çalışmaların diğer örneklem gruplarına göre daha fazla olduğu, nicel yöntemin en fazla tercih edilen yöntem, durum çalışması ve deneysel desenlerin en fazla tercih edilen desen, başarı testleri ve görüşme formlarının en çok kullanılan veri toplama aracı, t-testleri ve içerik analizlerinin de en çok kullanılan veri analiz teknikleri olduğu bulgularda görülmüştür. Bu çalışmadan elde edilen bulguların yapılacak diğer çalışmalara rehber niteliğinde olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in the field of technology have directly affected the field of education and training, as in many other fields. The steps to be taken towards providing more qualified educational environments are very important. The possibilities offered by technology also provide great convenience for the creation of effective teaching environments. One of the most important technologies used in education is virtual reality technologies. Its use is becoming increasingly common, especially in the fields of science. This study is a content analysis study of scientific studies on virtual reality applications in the field of science education between 2005-2022. 120 articles, master's and doctoral theses on the subject were included in the research, and the data were coded and analyzed. After the determined articles and theses were classified according to categories, the frequencies and percentages of each sub-category were presented in the form of tables and graphs. As a result of the study, it was found that the most studies were done in the graduate type and in 2019, women did more work than men, studies in the field of physics were more than other science disciplines, 4-5-6-7-8. It is seen that the quantitative method is the most preferred method, case study and experimental designs are the most preferred design, achievement tests and interview forms are the most used data collection tools, t-tests and content analysis. It has been seen in the findings that it is the most used data analysis techniques. It is thought that the findings obtained from this study will serve as a guide for other studies to be carried out.