İlkokul öğretmenlerinin uzaktan eğitim uygulamalarının etkililiği hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of primary school teachers' opinions on the effectiveness of distance education applications
- Tez No: 758491
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Pandemi, Öğretmen, Eğitim, EBA, Distance Education, Pandemic, Teacher, Education, EBA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin pandemi sürecindeki uzaktan eğitime ilişkin görüş ve değerlendirmelerini ortaya koymaktır. Araştırma kesitsel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Araştırma, 2021- 2022 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve devlet okullarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, Balıkesir ilinden 163 öğretmen katılmıştır. Veriler, hazırlanan anket ile katılımcılara yüz yüze uygulanarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizinde frekans ve yüzde kullanılmıştır. Açık uçlu sorulardan elde edilen veriler, içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmanın veri analiz sonuçlarına göre; ilköğretim öğretmenleri uzaktan eğitim sürecinde derse bağlanmada en çok EBA platformunu ve Zoom yazılımını kullanmışlardır. Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde en çok kullandıkları öğretim materyalleri ise test ve Z-Kitap olmuştur. Öğretmenlerin pandemi sürecindeki uzaktan eğitime ilişkin görüş ve önerileri incelendiğinde öğrencilerin derse katılımlarının düşük olduğu ve uzaktan eğitime bağlanmak için öğrencilere gerekli donanım desteğinin sağlanması gerektiği ifade edilmiştir. Öğretmenler, uzaktan eğitimin avantajı olarak ekonomik olduğunu ve zaman tasarruf sağladığını belirtmiştir. Ayrıca öğretmenlere göre uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim ile karşılaştırıldığında yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada pandemi sürecinden sonra yüz yüze telafi eğitimi yapılması gerektiği, EBA TV'den işlenen sınıf derslerinin yüzeysel, geleneksel ve kolay olduğu, uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin sağlıklı değerlendirilmesinin yapılmadığı ve pandemi sürecinde özel okullar ile devlet okulları arasında öğrenci öğrenmelerini etkileyecek şekilde bir farklılığın oluştuğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca pandemi sürecinde maddi imkânsızlıktan dolayı uzaktan eğitime bağlanamayan öğrencilere yönelik verilen desteğin yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda öğretmenlere yönelik uzaktan eğitim uygulamaları ile ilgili hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to reveal the opinions and evaluations of classroom teachers about distance education during the pandemic process. The research was designed according to the cross-sectional survey model. The research was carried out in private and public schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2021-2022 academic year. 163 teachers from Balıkesir province participated in the research. The data were collected by applying face-to-face to the participants with the prepared questionnaire. Frequency and percentage were used in the analysis of the quantitative data obtained from the research. The data obtained from the open-ended questions were analyzed with the content analysis technique. According to the data analysis results of the research; Primary education teachers mostly used EBA platform and Zoom software to connect to the lesson in the distance education process. The most used teaching materials by the teachers in the distance education process were test and Z-Book. When the opinions and suggestions of the teachers regarding distance education during the pandemic process were examined, it was stated that the students' participation in the course was low and the necessary hardware support should be provided to the students in order to connect to distance education. Teachers stated that the advantage of distance education is that it is economical and saves time. In addition, according to the teachers, it was concluded that distance education is insufficient when compared to face-to-face education. In the research, it has been revealed that face-to-face make-up education should be done after the pandemic process, the classroom lessons taught on EBA TV are superficial, traditional and easy, the students are not evaluated properly in the distance education process, and there is a difference between private schools and public schools that affects student learning during the pandemic process. . In addition, it was revealed that the support given to students who could not connect to distance education due to financial impossibility during the pandemic process was insufficient. In line with these results, it is suggested that in-service training for teachers on distance education applications should be organized.