Bir vekil terör örgütü olarak PKK/YPG'nin uluslararasılaşma çabaları üzerine bir inceleme
A study on the internationalization efforts of the PKK/YPG as a proxy terrorist organization
- Tez No: 758573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Vekâlet Savaşları, Uluslararasılaşma, Bölgesel Güvenlik, PKK/YPG, Ulus Ötesi Suç, Proxy Wars, Internationalization, Regional Security, PKK/YPG, Transnational Organized Crime
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Soğuk Savaş'ın sona ermesi ile konvansiyonel savaşların yerini asimetrik ve etnik çatışmalar almaya başlamıştır. Bunun sonucunda birçok devletin kendilerine vekil olarak seçtiği terör örgütleri vasıtasıyla istedikleri bölgelere müdahale yöntemlerinden biri olan“vekâlet savaşları”doğmuştur. Bu çalışmada vekâlet savaşlarında vekil aktör olarak kullanılan terör örgütlerinden biri olan PKK/YPG incelenmiştir. Vekâlet savaşlarında vekil aktör sıfatıyla devletler tarafından tercih edilen terör örgütlerinin çok kutuplu uluslararası sistemde ve güvenlik ikilemi bağlamında devletler arasında bir denge unsuru olduğu değerlendirilmektedir. Çalışmada PKK/YPG'nin uluslararasılaşma çabalarında yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı ve insan ticareti suçlarını kullanma düzeyi incelenmiştir. Araştırmada yanıt aranan soru küresel terörizmle mücadelede bölgesel güvenlik kompleksi çerçevesinde bölgesel dinamikleri ön plana çıkararak mücadele etme yöntemlerinin küresel yöntemler karşısındaki etkinliğinin ne düzeyde olduğudur. Araştırma PKK/YPG terör örgütü özelinde insan ticareti ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı suçlarıyla sınırlı tutulmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması, mevzuat ve rapor incelemesi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada terör örgütü PKK/YPG'nin bir yandan uyuşturucu kaçakçılığı ve insan ticareti yoluyla ihtiyaç duyduğu maddi kaynağı sağlarken diğer yandan uluslararası bir statü ve tanınırlık elde etmeye çalıştığı bulgusuna ulaşılmıştır. Elde edilen bir diğer bulgu ise terör örgütü PKK/YPG'nin yapmış olduğu yasadışı faaliyetlerle küresel tedbirlerden ziyade bölgesel tedbirlerle mücadele etmenin daha etkin olduğudur.
Özet (Çeviri)
The asymmetric and ethnic conflicts replaced the conventional wars with the end of the Cold War. Thus, the“proxy wars”arose which were used to intervene in the regions via the terrorist entities that numerous states choose as a proxy. This study elaborates on the terror organization PKK/YPG, a proxy terrorist entity used in these proxy wars. The study offers the fact that terrorist organizations, which are preferred by certain states as proxy actors in proxy wars, are considered to be a balancing factor among the states in the multipolar international system and the context of the security dilemma. In the study, the level of use of illegal drug trafficking and human trafficking crimes in the internationalization efforts of the PKK/YPG was examined. The question sought to be answered in the research is to what extent the methods of combating global terrorism are effective against global methods by highlighting regional dynamics within the framework of the regional security complex. It also questions the effect of the method of regional counter-terrorism vis-à-vis the global methods. The study only examines the drug trafficking and human smuggling offenses of the terror organization PKK/YPG. The literature review, related legislation, and the report examination which were the qualitative research methods were used in this study.This study offers the argument that the terrorist organization PKK/YPG has obtained the financial resources that it needs through drug trafficking and human smuggling. It tried to gain international status and recognition as well. This study also claims that counter-terrorism and the fighting against the illegal activities of the terrorist organization PKK/YPG have to be conducted regional rather than on a global level.