Afganistan'da İran destekli devlet dışı aktörler
İran supported non-state actors in Afghanistan
  1. Tez No: 857867
  2. Yazar: RAHMATULLAH ZİA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ADIBELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Aktör, Devlet Dışı, İdeoloji, İran, Actor, Afghanistan, Ideology, Iran, Non-State
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma; Afganistan'da İran destekli devlet dışı aktörler üzerinde analiz edilmesi amaçlanmıştır. Söz konusu bu çalışma; özellikle İran İslam Devrimi sonrası dönemdeki İran Devrim Muhafız ordusu ve Kudüs gücünün vekil savaşçıları Afganistan'daki İran'ın uzantılı milis güçlerini dikkate alarak bölgede İran'ın etki yaratması ve Afganistan'ın iç meselesinde söz sahibi olabilmesi için önem arz etmektedir. Çalışma kapsamında yerli ve yabancı literatür çalışması yapılmış ve betimsel içerik analiz yönteminde yararlanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda 1979 yılından itibaren İran İslam Devrimi amaçları doğrultusunda Şii ideolojiyi yaygınlaştırılması ve İran'ı bölgesel bir güç olarak özellikle Afganistan üzerinde söz sahibi olabilmesi için İran'ın dış politikasında din, dil, kültür gibi Afganistan ile birçok ortak değerleri kullandığı görülmüştür. İran'ın, Afganistan'daki varlığının, ülkenin ekonomik, siyasi ve sosyolojik anlamda istikrarsızlığa ve bataklığa sürüklediği tespit edilmiştir. Ancak 9/11 saldırıları sonrasında yeniden inşası için iki yüzlü politika ile hem yeniden kurulmuş olan devleti hem de devlet dışı aktör olarak Taliban terör örgütü her ne kadar ideolojik açıdan karşı olsada perde arkasında desteklemiştir. Aynı zamanda ülkede ideolojik açıdan Hazaralardan vekil savaşçıları oluşturarak etnik çatışmalara neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze Iran-supported non-state actors in Afghanistan. This study in question; Particularly, the proxy fighters of the Iranian Revolutionary Guard army and the Quds force in the post-Iranian Islamic Revolution period are important for Iran to create influence in the region and have a say in Afghanistan's internal affairs, considering Iran's extension militia forces in Afghanistan. Within the scope of the study, local and foreign literature was studied, and descriptive content analysis method was used. As a result of this study, it has been seen that since 1979, Iran has used many common elements with Afghanistan such as religion, language, and culture in its foreign policy to spread the Shia ideology in line with the aims of the Islamic Revolution and to make Iran a regional power, especially in Afghanistan. It has been determined that Iran's presence in Afghanistan has led the country into economic, political, and sociological instability and swamp. However, after the 9/11 attacks, with a good-natured policy for reconstruction, it supported both the re-established state and the Taliban terrorist organization as a non-state actor behind the scenes, even though it was ideologically opposed to it. It has also caused ethnic conflicts in the country by creating ideological proxy fighters from the Hazaras.