Rabêja neteweperweriyê di romanên Kurdên Sûriyeyê de
Suriye Kürt romancılığında ulusal söylem
  1. Tez No: 758579
  2. Yazar: MURAT İŞÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Milliyetçilik, Suriye Kürtleri, Roman, Identity, Nationalism, Syrian Kurds
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada köken olarak Suriyeli olan Kürt yazarların romanları üzerinde duracağız ve çalışmamızı da Kürt yazarlar ve Kürtçe yazılan romanlar ile sınırlıyacağız. Bu bile bu çalışma için oldukça geniş bir sahayı oluşturuyor. Bazı Suriyeli Kürt yazarlar şunlardır: Dr Azad Elî (Azad Bavê Şahin), Pîr Rustem, Abbas Abbas, Fawaz Husên, Xemgînê Temê, Şahînê Bekirê Soreklî, Helîm Yûsiv, Jan Dost, Mihemedê Seyid Husên, Arşevê Oskan, Bêwar Brahîm, Dîlan Şewqî, Jana Seyda. Şimdiki şartlardan ötürü tüm romanlara ulaşmak mümkün değildir. Biz de doğru bir temsiliyet oluşturabilmek için hem kadın hem de erkek yazarlar şeçeceğiz. Ayrıca romanlar da edebiyat estetiği açısından güçlü olanlar arasından seçilecektir. Bunun için de beş yazar ve beş roman belirledik. Bu beş yazar ve romanları şunlardır. Helîm Yusiv (Tirsa Bêdiran), Fawaz Husên(Piçek Jiyan Qetek Asiman), Jan Dost(Kobanî), Bêwar Brahîm (Li Bin Sîwana Xweziyan) û Jana Seyda (Jineke Mirî Li Cihangirê). Roman ve milliyetçi bir söylem oluşturma arasında güçlü bir ilişki vardır. Biz de adı anılan romanlarda bu ilişkinin izlerini süreceğiz.
Özet (Çeviri)
In this study, we will focus on the novels of Kurdish writers who are originally from Syria, and we will limit our study to Kurdish novelists and novels written in Kurdish. Even this creates a very wide field for this study. Some Syrian Kurdish novelists are Dr Azad Elî (Azad Bavê Şahin), Pîr Rustem, Abbas Abbas, Fawaz Husên, Xemgînê Temê, Şahînê Bekirê Sorekli, Helîm Yûsiv, Jan Dost, Mihemedê Seyid Husên, Arşevê Oskan, Bêwar Brahîm, Jana Seyda. Due to current conditions, it is not possible to access all novels. We will select both male and female writers to create an accurate and fair representation. In addition, the novels will be chosen among those that are strong in terms of literary aesthetics. For this, we have determined five authors and their five novels. These five novelists and their novels are: Helîm Yusiv (Tirsa Bêdiran), Fawaz Husên (Picek Jiyan Qetek Asiman), Jan Dost (Kobanî), Bêwar Brahîm (Li Bin Sîwana Xweziyan) û Jana Seyda (Jineke Mirî Li Cihangirê). There is a strong correlation between creating a novel and a nationalist discourse. We will follow the traces of this relationship in the aforementioned novels.