Gonartrozlu hastalarda womac indeksi ile fonksiyonel testlerin ve diz propriosepsiyonun ilişkisi
The relationship of clinical functional tests and knee proprioception with the womac index in patients with gonarthrosis
- Tez No: 758597
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIKA FATMA UYGUR, DOÇ. DR. HATİCE REŞORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Gonartroz, Klinik Fonksiyonel Testler, Osteoartrit, Propriosepsiyon WOMAC İndeksi, Clinical Functional Tests, Gonarthrosis, Osteoarthritis, Proprioception WOMAC İndex
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç, diz osteoartriti (gonartroz) olan hastalarda klinikte ve araştırmalarda çok kullanılan bir ölçek olan WOMAC indeksinin klinik fonksiyonel testler ve diz propriosepsiyonu ile ilişkisini araştırmaktır. WOMAC indeksi hastanın kendisinin puanladığı ve şikayetler arttıkça puanlarıda artan bir ankettir. Hastanın kendi durumunu sübjektif olarak değerlendirmesi ile fonksiyonel testlerde gösterdiği performansın ve diz propriosepsiyon değerlerinin ne kadar tutarlı olduğu araştırıldı. Metot, çalışmaya Çanakkale Onsekiz Mart Araştırma ve Üniversite hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon bölümüne başvuran Kellgren-Lawrence skalasına göre 2 ve üzeri gonartroz tanısına sahip olan 45-65 yaş aralığında gönüllü bireyler dahil edildi. 25'i kadın 5'i erkek olmak üzere 30 birey çalışmaya alındı. Hastaların sosyodemografik özellikleri ve sağlık durumları kaydedildi. Hastalara WOMAC indeksi, klinik fonksiyonel testler olarak kendi hızında yürüme testi (SPWT), sandalye 'ye otur – kalk testi (CST), merdiven çıkma testi (SCT), kaldır ve taşı testi (LCT) ve araba görevi uygulandı. Propriosepsiyon değerlendirmesi için elektronik gonyometre kullanıldı. Bulgular, hastaların WOMAC skorları ile SPWT, CST, SCT, LCT ve araba görevi süresi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, orta kuvvette ve pozitif yönlü korelasyonların olduğu saptandı (p0,05). Sonuç olarak WOMAC sokurunun olguların fonksiyonel becerileri ile örtüşmesi WOMAC indeksinin klinik geçerliliğinin bir göstergesi olarak da kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study was to investigate the relationship of the WOMAC index; which is a widely used scale in the clinic and for research, with clinical functional tests and proprioception in patients with knee osteoarthritis (gonarthrosis). The WOMAC index is an index scored by the patient. The consistency of the patient's subjective evaluation of his/her own condition and his/her performance in functional tests and knee proprioception values were investigated. Metod, thirty volunteers (25 female and 5 male) between the ages of 45 and 65 who applied to the Physical Therapy and Rehabilitation Department of Çanakkale Onsekiz Mart Research and University Hospital who were diagnosed with gonarthrosis according to the kellgren - lawrence scale were included in the study. Socio-demographic characteristics and health status of the patients were recorded. WOMAC index, self-paced walk test (SPWT), chair stand test (CST), stair climb test (SCT), lift and carry test (LCT) and car task as clinical functional tests were applied to the patients. Electronic goniometer was used for proprioception evaluation. Results, İt was determined that there were statistically significant, moderately strong and positive correlations between the WOMAC scores of the patients and the values of SPWT, CST, SCT, LCT and car task duration (p0.05). Conclusion, the fact that the time required to carry out the functional activities coincides with the WOMAC score may be seen as an indicator of the clinical validity of the WOMAC index.