9. sınıf öğrencilerinin ilgi tabanlı rutin olmayan problemleri çözme süreçlerinin incelenmesi
Examination of 9th grade students' process of solving non-interest-based routine problems
- Tez No: 758598
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN DİKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme, Polya'nın problem çözme basamakları, rutin olmayan problemler, ilgi, hobi, Problem solving, Polya's problem solving steps, non-routine problems, interest, hobby
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı dokuzuncu sınıf öğrencilerinin ilgi tabanlı rutin olmayan problemleri Polya'nın problem çözme basamaklarına göre çözme süreçlerinin incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseninin kullanıldığı araştırma 2021-2022 öğretim yılının birinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ilgi kartı, ilgi tabanlı rutin olmayan problemler formu ve yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Öğrencilerin hobi, ilgi alanları ve kariyer hedefleri ilgi kartları ile belirlenmiştir. En çok tercih edilen alanlar doğrultusunda uzman görüşü alınarak 5 problemden oluşan rutin olmayan problemler formu hazırlanmıştır. Öğrencilere Polya'nın problem çözme basamaklarına göre rutin olmayan problem çözümü yapılmış ve öğrencilerden Polya'nın problem çözme modeline göre ilgi tabanlı rutin olmayan problemleri çözmeleri istenmiştir. Uygulama öncesinde ilgi tabanlı rutin olmayan problemlerin anlaşılabilme durumunu ve esas uygulamada meydana gelebilecek olumsuzlukları tespit etmek amacıyla pilot çalışma yapılmıştır. Esas uygulamadan elde edilen veriler betimsel analiz edilip yorumlanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını bir fen lisesinde dokuzuncu sınıfa devam eden 5 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada belli durumları karşılayan ve belli özelliklere sahip öğrenciler ile çalışıldığından dolayı amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin, ilgi tabanlı rutin olmayan problemlerin çözümünde Polya'nın problem çözme basamaklarından problemi anlama, plan yapma ve planı uygulama basamağını kullanabildikleri fakat değerlendirme basamağını kullanamadıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin ilgileri doğrultusunda hazırlanan rutin olmayan problemlerin çözümünde problemi anlama ve plan yapma basamağında başarılı oldukları tespit edilmiştir. Planı uygulama ve değerlendirme basamağında ise başarı durumunun iyi olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it's aimed to examine 9th grade students processes of solving interest based non-routine problems by using Polya's problem solving steps. Throughout the research the case study pattern which is one of the qualitative research methods was used and it was carried out in the first term of the 2021-2022 academic year. In the research interest cards, interest based non-routine problems form and semi structured interview was used as data collection tools. Students' hobbies, areas of interest and career objectives was determined by using interest cards. Non routine problem solving was given to the students and was asked them to solve the non-routine problems according to Polya's problem solving model. Before the application, a pilot study was carried out to determine the understanding of the interest-based non-routine problems and the problems that may occur in the main application. The data obtained in the research were interpreted with descriptive analysis. The participants of the research consisted of 5 students attending the ninth grade in a science high school. Purposive sampling method was used in the study because it was studied with students who meet certain situations and have certain characteristics. According to the research findings, it was determined that the students were able to use Polya's problem solving steps of understanding the problem, making a plan and implementing the plan in solving interest-based non-routine problems, but they could not use the evaluation step. It has been determined that they are quite successful in understanding the problem and they have succeeded in the planning step. In the implementation and evaluation phase of the plan, it was determined that the success situation was not good.