Tip 2 diyabetik hastalarda mix insülin ve yoğun insülin tedavilerinin diyabetik parametreler üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of mix insulin and intensive insulin therapy on diabetic parameters in Type 2 diabetic patients
- Tez No: 758696
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN KEMAL TUZCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mix insülin, bazal bolus tedavi, HbA1c, Mixed insulin, basal bolus therapy, HbA1c
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç:2012-2020 yılları arasında Dicle ÜniversitesiTıp Fakültesi İç Hastalıkları poliklinik ve klinik başvurusu olan hastalar çalışmaya alınmış olup mix ve yoğun insülin tedavisi alan hastalarda bu tedavilerin etkileri araştırıldı. Gereç ve Yöntem:2012-2020 yılları arasında Dicle ÜniversitesiTıp Fakültesi İç Hastalıkları poliklinik ve klinik başvurusu olan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir.Sürekli değişkenlerin dağılımını değerlendirmek için Kolmogorov – Smirnov testi kullanılmıştır.Bağımlı gruplarda ikili tekrarlayan ölçümlerin karşılaştırılmasında Wilcoxen testi kullanılmıştır. Bulgular:Çalışmamıza alınan 200 hastadan 123'ü erkek (%61,5), 77'si (%38,5) kadındı. Hastaların ortanca yaşı yoğun insülin alan grupta 56,3 iken mix insülin alan grupta 55,8 idi. HbA1c için hedef değer < %7 olarak alındığında başlangıç ölçümünde yoğun insülin tedavisi alan hasta grubunda 7 hasta (%7), mix insülin tedavisi alan hasta grubunda ise 17 hasta (%17) hedef değerin altında değerlere sahip olup iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p:0,480).Son ölçümde bakılan değerlerde yoğun insülin tedavisi alan hasta grubunda 13 hastada (%13) HbA1c 0,05) mix insülin tedavisi grubunda da anlamlı fark saptanmadı.(9,1±2,36 vs 9,2±2,14) (p>0,05). Sonuç:Mix ve yoğun insülin tedavisi alan hasta gruplarında çalışmalarda birbirlerine üstünlük konusunda farklı sonuçlar olmakla birlikte tedavi seçimi hasta özelinde değerlendirilmeli ve hipoglisemi gibi yan etki profili gözetilerek karar verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective:Patients who applied to Dicle University Faculty of Medicine Internal Medicine outpatient clinic and policlinic between 2012 and 2020 were included in the study, and the effects of these treatments were investigated in patients receiving mixed and intensive insulin therapy. Materials and Methods:The files of patients who applied to Dicle University Faculty of Medicine Internal Diseases outpatient clinic and clinic between 2012-2020 were reviewed retrospectively. The Kolmogorov – Smirnov test was used to evaluate the distribution of continuous variables. Wilcoxen test was used to compare pairwise repeated measures in addicted groups. Results: Of the 200 patients included in our study, 123 (61.5%) were male and 77 (38.5%) were female. The median age of the patients was 56.3 in the intensive insulin group, while it was 55.8 in the mixed insulin group. When the target value for HbA1c was 0.05) mixed insulin therapy. No significant difference was found in the group either. (9.1±2.36 vs 9.2±2.14) (p>0.05). Conclusion:Although there are different results regarding superiority over each other in the patient groups receiving mixed and intensive insulin therapy, the choice of treatment should be evaluated on a case-by-case basis and the decision should be made by considering the side effect profile such as hypoglycemia.