35 yaş ve üzeri annelerde gebelik öncesi vücut kitle indeksi sınıflamasının ve gestasyonel kilo alımının yenidoğan sonuçları üzerine etkisi
The effect of pre-pregnancy body mass index classification and gestational weight gain on newborn outcomes in mothers aged 35 and over
- Tez No: 758697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT ARDIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İleri Yaş Gebelik, Gestasyonel Kilo Alımı, Gebelik Öncesi Vücut Kitle İndeksi, Yenidoğan Sonuçları, İntergrowth Z skoru ölçümü, Advanced Pregnancy Age, Gestational Weight Gain, Pre-pregnancy Body Mass Index, Newborn Outcomes, Intergrowth Z score measurement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Giriş: Gebelikte ileri yaş ve tavsiyelerin dışında alınan kilolar beraberinde antenatal ve postnatal dönemde gebe ve yenidoğan üzerinde olumsuz süreçleri de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada 35 yaş ve üzeri gebelerin gestasyonel kilo alım (GKA) durumları değerlendirilecek olup bu değerlendirmelerin yenidoğan sonuçları üzerine etkisi incelenecektir; ve ayrıca gebelikte ileri yaşın gebenin sosyodemografik özellikleri ve yenidoğanın sonuçlarıyla ilişkisi de değerlendirilecektir. Gereç ve Yöntem: Rize ili Merkez ilçesine bağlı 7 Aile Sağlığı Merkezi'nin 34 Aile Hekimliği Birimi'ne son 5 yıl içerisinde kayıtlı olan 35 yaş ve üzeri gebeler ve bu gebeliklerden dünyaya gelen yenidoğanlar arasından toplanılmış olup çalışmaya 320 gebe ve bu gebeliklerden dünyaya gelen yenidoğanlar dahil edilmiştir. Veriler gebe lohusa izlem fişi, bebek-çocuk izlem fişi, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi, Ulusal Sağlık Sistemi ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nden elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda çarpıcı bir şekilde konjenital malformasyon varlığının SGA riskini 18,96 kat arttırdığı tespit edilmiştir. Gebelik öncesi VKİ kategorileri arasında gebelikte alınan kilo miktarı kıyaslandığında normal, fazla kilolu ve obezlerdeki gebelik kilo alım düzeylerinin tüm kategoriler arasında birbirinden anlamlı olarak farklı olduğu görülmüştür. Annesi gebelik öncesi obez olanlarda doğum kilosu z skorunun, annesi gebelik öncesi fazla kilolu olanlara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Maternal VKİ ve GKA durumu ile yenidoğan kilo, boy ve baş çevresi ile ilişkili özellikler korelasyon analizi ile değerlendirildiğinde doğum kilosu z skoru ve doğum boyu z skoru ile GKA düzeyleri arasında da düşük düzeyde, pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de gebelik yaşı ilerleyen yaşlara kaymakta ve beraberinde komplikasyonları getirmektedir. Aile Hekimliği Uzmanlığının temel yeterliliklerinden olan özgün problem çözme becerisiyle, ileri yaş gebelikte ortaya çıkabilecek tehlikelerin insidans ve prevalanslarına dayalı olarak gebe izlem sürecinde, öngörülen risklerin tarama ve tanıları sağlanarak komplikasyonlar engellenebilir. Önerilerin dışında GKA, anne sağlığının yanı sıra yenidoğanın hem doğum hem gelecekteki morbiditesini etkileyip kalıcı sonuçlara sebep olabileceği için, annenin VKİ kategorisine göre uygun gestasyonel kilo alımının teşvik edilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Advanced age and weight gain outside of the recommendations during pregnancy bring along negative outcomes on the pregnant and newborn in the antenatal and postnatal period. In this study, the gestational weight gain (GWG) status of pregnant women aged 35 and over will be evaluated and the effects of these evaluations on newborn outcomes will be examined; In addition, the relationship of advanced age in pregnancy with the sociodemographic characteristics of the pregnant woman and newborn outcomes will also be evaluated. Materials and Methods: The data of this research were collected from pregnant women aged 35 and over and newborns born from these pregnancies, who were registered to 34 Family Medicine Units of 7 Family Health Centers in the Central district of Rize province in the last 5 years, and 320 pregnant women and newborns were included in the study. Data were obtained from the pregnant puerperal follow-up form, infant-child follow-up form, Family Medicine Information System, National Health System and Central Population Management System. Results: In our study, it was found that the presence of congenital malformation dramatically increased the risk of SGA by 18.96 times. When the amount of weight gained during pregnancy was compared between the pre-pregnancy BMI categories, it was seen that the pregnancy GWG levels in normal, overweight and obese were significantly different from each other among all categories. It was observed that birth weight z-score was significantly higher in women whose mothers were obese before pregnancy compared to those whose mothers were overweight before pregnancy. When maternal BMI and GWG status and characteristics related to newborn weight, height and head circumference were evaluated by correlation analysis, it was observed that there was a low, positive and significant relationship between birth weight z score and birth height z score with GWG levels. Conclusion and Recommendations: Pregnancy age shifts to advancing ages and brings with it complications. Complications can be prevented by providing screening and diagnosis of predicted risks during the pregnancy follow-up process, based on the incidence and prevalence of hazards that may arise in advanced age pregnancy, with unique problem-solving skills, which is one of the basic competencies of Family Medicine. Apart from the recommendations GWG affects maternal health as well as both birth and future morbidity of the newborn and may cause permanent results. It would be appropriate to encourage appropriate gestational weight gain according to the mother's BMI category.