Pandemide Türkiye'de yaşayan 11-15 yaş arası Suriyeli mültecilerin travma ve depresif semptomlarının incelenmesi
Examination of trauma and depressive symptomes of Syrian refugees aged 11-15 during pandemic
- Tez No: 758772
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: mülteci, pandemi, travma, depresif semptom, ergen, refugee, pandemic, trauma, depressive symptom, adolescent
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Suriye'de yaşanan savaş sebebiyle mülteciler ülkelerinde ciddi kayıplar vermiş ve yerlerinden edilmişlerdir. Bununla birlikte, daha iyi ve yaşanabilir bir hayat hayaliyle başka ülkelere göç etmişlerdir. 2020 senesinde tüm dünyada ortaya çıkan Covid-19 pandemisi ise zor şartlar altında yaşamaya çalışan Suriyeli mültecileri daha da etkilemiştir. Bu etkinin bazı psikolojik değişkenlerini tespit etmek amacıyla bu araştırma dizayn edilmiştir. Araştırma kapsamında yaşları 11-15 arasında değişkenlik gösteren 224 ergen mülteci ile yüzyüze görüşmeler sağlanmıştır. Araştırmanın verileri, Demografik Form, Çocuklarda Umut Ölçeği (ÇUÖ), Çocuk Semptom Değerlendirme Envanteri (COSDE), Çocuk ve Ergen Travma Değerlendirme Anketi (CATS) ve Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği (CDI) kullanılarak ölçülmüştür. Araştırma ilişkisel tarama modeline bir örnektir. Bulgular neticesinde katılımcıların travma düzeyi, travma sonrası belirtiler, psikolojik belirtiler, depresyon ve umut düzeyleri arasında ilişkiler olduğu ve değişkenlerin araştırmada yer alan demografik değişkenlere göre de farklılık gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to the war in Syria, refugees suffered serious losses in their countries and were displaced. However, they migrated to other countries with the dream of a better and livable life. The Covid-19 pandemic, which emerged all over the world in 2020, further affected Syrian refugees trying to live under difficult conditions. This study was designed to determine some psychological variables of this effect. Within the scope of the research, face-to-face interviews were conducted with 224 adolescent refugees aged between 11 and 15. The data of the study were measured using Demographic Form, Child Hope Scale (CSS), Child Symptom Evaluation Inventory (COSDE), Child and Adolescent Trauma Evaluation Questionnaire (CATS) and Child Depression Scale (CDI). The research is an example of the relational screening model. As a result of the findings, it was found that there was a relationship between the trauma level, post-traumatic symptoms, psychological symptoms, depression and hope levels of the participants and the variables also differed according to the demographic variables in the study.