Ceza muhakemesi hukuku kapsamında segbis (Ses ve görüntü bilişim sistemi)
Segbis (Audio and video information system) within the scope of criminal procedural law
  1. Tez No: 758773
  2. Yazar: SÜMEYRA GÜNNUR GÜLEÇYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. İSMAİL DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: SEGBİS, Ses ve Görüntü, Video konferans, Ceza Muhakemesi İlkeleri, SEGBIS, Audio and Video, Video Conferencing, Criminal Procedural Principles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Hukukun amacı insanların huzur içinde bir arada yaşamalarının ve adaletin sağlanmasıdır. Adalet, hukuk düzeni içinde haklının hakkını alması, hakkı ihlal edenin ise cezalandırılmasıdır. Ceza muhakemesi her ne olursa olsun suçlunun cezalandırılması amacına sahip olmamakta insan onuruna ve insan haklarına uygun, adil yargılanma ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yapılan bir yargılama sonucunda suçluların cezalandırılmasını amaçlamaktadır. Her alanda hayatımızda yer edinen ve yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknolojinin ceza muhakemesindeki kullanılma şekillerinden biri SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi)'tir. Ceza muhakemesinde kanun, yönetmelik ve genelgelere dâhil olan SEGBİS ceza muhakemesinde ses ve görüntünün aynı anda iletildiği, kaydedildiği ve saklandığı bir iletişim sistemidir. Ceza muhakemesinde dinlenmesi gereken kişilerin yetkili merci önüne getirilmeden ekran vasıtasıyla bulundukları yerden dinlenmelerine imkân tanıyan bu sistemle ceza muhakemesinin işleyişinin hızlandırılması, yargılama giderlerinin azaltılması amaçlanmıştır. SEGBİS'in istenilen amaçların gerçekleştirilmesine olan katkısı göz ardı edilemez ancak ceza muhakemesinin diğer amaçları olan sanığın korunması ve maddi gerçeğin araştırılması amacıyla ceza muhakemesinin ilkeleri bakımından SEGBİS ayrıca değerlendirilmeli, ihlaller söz konusu olduğunda göz ardı edilmemelidir. SEGBİS mevzuatla düzenlenmiştir. Ancak idare, idari işlemler sonucu yapılan normlarla kendini kanun koyucu yerine koymuş, SEGBİS uygulanmasında kanunu düzenlemelerin kapsamını genişleterek kanunda olmayan uygulamaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Mevzuatta SEGBİS ayrıntılı ve açık bir şekilde düzenlenmemiştir, bu durum uygulamada belirsizliklere ve farklılaşmalara neden olmuş, hukukta birliğin sağlanması zorlaşmıştır. Ceza muhakemesi ilkeleri kapsamında SEGBİS bazı ilkelerle (yasayla kurulmuş bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkı, duruşmanın açıklığı, makul sürede ve en az masrafla yargılanma, soruşturmanın yazılılığı, soruşturmanın gizliliği, soruşturmanın dağınıklığı) uyum içinde olsa da, SEGBİS'in ceza muhakemesindeki adil yargılanma, hakkaniyete uygun yargılanma, sözlülük, yüze karşılık, delillerin doğrudanlığı, bağlılık ilkelerine zarar verdiği açıktır. SEGBİS ceza muhakemesine hâkim olan ilkelere uygun olarak düzenlenmeli, uygulayıcılar tarafından da doğru bir şekilde kullanılmalı, hak ihlallerine neden olmamalıdır. Bunun sağlanması amacıyla da çalışmanın sonunda önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of law is to ensure the peaceful coexistence of people and to ensure justice. Justice is getting the rightful within the legal order and punishing the violator of the right. Punishment in the rule of law is only possible through criminal procedure. After committing an act that breaks the order in society, all the activities carried out to ensure to reach the material truth and the perpetrator receives the punishment he deserves as a result of a fair trial is called criminal procedure. In the criminal procedure, besides the purpose of punishing criminals, there are also purposes of protecting innocent. In criminal procedure, it is not aimed to punish criminals in any case, on the contrary it is aimed to punish criminals as a result of a trial conducted in accordance with human dignity and human rights, within the framework of the principles of fair trial and the rule of law. One of the forms of appearance of technology, which has a place in our lives in every field and has become an inseparable part of our lives, is the Audio and Video Information System (SEGBIS). SEGBIS, which is included in the laws, regulations and the circulars in criminal procedure, is a communication system where sound and image are transmitted simultaneously, recorded and stored. With this system, which allows people who need to be heard in criminal proceedings without being brought to the forefront of the competent authority, it is aimed to accelerate the functioning of the criminal procedure and to reduce costs of the trial. The contributions of SEGBIS to the realization of the desired aims cannot be ignored, but SEGBIS should be evaluated separately in terms of other purposes and principles of criminal procedure and should not be ignored in case of violations. SEGBIS was regulated by written law. However, the administration has put itself in the place of the legislator in the making regulation with the administrative acts and it has caused the applications that are not in the law to emerge by expanding the scope of the legal regulations in the implementation of SEGBIS. SEGBIS was not regulated in a detailed and clear way in the written law, this situation caused ambiguities and differentiations in practice and made it difficult to achieve unity in law. Although SEGBIS is in harmony with some principles within the scope of criminal procedure principles, it is clear that SEGBIS harms the right to fair trial, principle of orality, principle of face-to-face interaction and principles of directness of evidence. It cannot be considered that a system used in criminal procedure would be contrary to the aims and principles of criminal procedure. Because the way to reach the result to be obtained in criminal procedure is determined by law. An unlawful result will not be legal and on the contrary to securing justice in criminal procedure, it will result in violations of rights in criminal procedure. SEGBIS should be regulated in accordance with the principles that dominate criminal procedure, should be used correctly by the practitioners, and the system introduced to maintain order should not, on the contrary, cause violation of rights.