İlahiyatçıların 'tefsir' kavramına ilişkin metaforik algılarının incelenmesi
Examination of metaphorical perceptions of theologians about the concept of 'commentary'
  1. Tez No: 758830
  2. Yazar: HALİL TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN BEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Metafor, Metaforik algı, Commentary, Metaphor, Metaphoric perception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, İlahiyat Fakültelerinde eğitim gören ve eğitim görmüş ilahiyatçıların 'Tefsir' kavramına ilişkin metaforik algılarını incelemeyi amaçlayan nitel bir araştırmadır. Araştırmaya çeşitli üniversitelerden toplam 200 İlahiyat öğrencisi ve mezunları katılmıştır. 133 katılımcının verileri çalışmamızda kullanılmış, 67 katılımcının verileri ise eksik veya uygun olmadığı gerekçesiyle geçersiz kabul edilmiştir. Araştırma da veriler hazırlanan anket formu ile elde edilmiştir. Katılımcılara açık uçlu anket sorusu olarak“Tefsir ………….. benzer/gibidir. Çünkü …………”sorusu yöneltilmiş ve elde edilen verilerin analiz edilmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcılar toplam 133 metafor üretmiş ve bu metaforlar 8 farklı kategori altında toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre katılımcılar 72 farklı metafor üretmişlerdir. Bu metaforlardan yüzde olarak en fazla metaforların 'ışık', 'okyanus', 'rehber' ve 'güneş' olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study is a qualitative research that aims to analyze the metaphoric perceptions of the theologicions studying in theology faculties about the concept of“commentary”. This study is conducted with the participation of 200 students and groduates of Teology faculties. The data of 133 participants was used in our study; in addition the data of 67 participants are invalidated with the reasons of being inoppropriate or insufficent. The data of the study has been obtained with the help of a questionnaire form.“Commentary is like …………… because……………”was asked to the participants as an open-ended question; as a result, content analysis method is applied to analyze the gained data. At the result of the research, the participants came up with totally 133 metaphors and these metaphors have been collected in eight categories. According to the obtained data, the participants produred 72 different metaphors. The most used metaphors are“light”,“ocean”,“guide”and“sun”as a percentage.