Changes in the chemical composition of soil in Ankara due to the deposition of atmospheric pollutants
Ankara toprağının kimyasal bileşiminin atmosferik kirleticilerin çökelmesine bağlı değişimi
- Tez No: 75888
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atomik Absorpsiyon Spektrofotometre, Enstrümantal Nötron Aktivasyon Analizi, Eser Elementler, Ankara'da Toprak Kirliliği, Zenginleşme Faktörleri, Faktör Analizi, Atomic Absorption Spectrophotometry, Instrumental Neutron Activation Analysis, Trace Elements, Soil Pollution in Ankara, Enrichment Factors, Factor Analysis
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Ankara toprağındaki eser element düzeyleri atomik absorpsiyon spektrofotometre ve enstrümantal nötron aktivasyon analizi ile belirlenmiştir. Örnekler genellikle şehir içi yerleşim bölgelerinden alınmakla birlikte, kirlenmiş ve kirlenmemiş toprak ayrımını yapabilmek amacıyla şehir dışındaki bazı noktalardan alınan örnekler de incelenmiştir. Çalışmanın iki amacı bulunmaktadır (1) eser elementlerin, özellikle antropojen kaynaklı olanların, Ankara toprağındaki dağılımlarını belirlemek ve (2) atmosferik kirleticilerin çökelmesi sonucu yüzey toprağının bileşimindeki değişimin incelenmesidir. Yüzey toprağının kirlilik düzeyini belirlemek için literatür değerleriyle karşılaştırma, istatistiksel veri analizi, yüzey ve yeraltı toprağının karşılaştırılması gibi yöntemler kullanılmıştır. Eser elementlerin birikimi ile ilgili sayısal ifadeler elde etmek için toprak zenginleşme faktörleri hesaplanmıştır. Elementlerin miktarlarını belirleyen belli ortak faktörlerin belirlenmesi için faktör analizinden yararlanılmıştır. Yerel toprak bileşimi belirlenerek aerosol eser elementlerinin toprağa bağlı zenginleşmesi ile ilişkilendirilmiş ve daha önce yapılan bir aerosol bileşimi çalışmasının değerlendirmeleri gözden geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, trace element levels in Ankara soil were determined by atomic absorption spectrophotometry and instrumental neutron activation analysis. Sampling points included locations within the urban and semi-urban settlement areas of Ankara. However, samples from background locations were also analyzed to differentiate between polluted and unpolluted soils. Two main purposes of this study are to (1) to determine distributions of elements, particularly anthropogenic ones, to investigate at which parts of the city the composition of soil is modified due to pollution, and (2) to investigate the change in the composition of surface soil which is modified by the deposition of atmospheric pollutants. Several methods such as comparison with literature data, statistical analysis, comparison of surface soil with sub surface soil were applied in order to determine the degree of contamination of the surface soil. Crustal enrichment factors were calculated in order to have a numerical expression of the accumulation of trace elements. A multi-variate statistical technique, factor analysis, was applied to the data set in order to assess the major sources which determine the chemical composition of soil in Ankara. Measured trace element composition of surface soil was compared with the surface soil composition statistically derived in a previous aerosol study in Ankara.