Rain composition in Ankara atmosphere
Ankara atmosferinde yağmur kompozisyonu
  1. Tez No: 23395
  2. Yazar: SEVGİ ÜNGÖR(SAVAŞ)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Acid Rain, Wet Deposition, Dry Deposition, Aerosols, Alkaline pH, Ion Chromatograph
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz ANKARA ATMOSFERİNDE YAÖMUR KOMPOZİSYONU ÜNGÖR (SAVAŞ), Sevgi Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Semra Tünce 1 Şubat 1992, 101 sayfa Eylül 1989 ve Mayıs 1990 tarihleri arasında, Ankara'da, ODTÜ' de, 27 yağmur örneği toplanmıştır. Bu yağmur örnekleri, önemli kimyasal bileşenler için ve aynı zamanda pH için analiz edildi. Yağmur numunelerinin kompozisyonu Cl“, S04”ve N03" için Ion Kromatograf i, Ca2+, Na+ ve K+ için Atomik Absorsiyon Spektrometrisi ve NH^+ için Kolorimetre kullanılarak bulunmuştur. Sonuçlar, yağmurdaki sülfat ve nitrat konsantrasyonlarının ABD' deki şehirlerde ölçülen konsantrasyonlardan daha yüksek olduğunu göstermiştir. özellikle yağmurdaki sülfat konsantrasyonları, ısınma ve enerji santrallerinden doğan yüksek S02 emisyonundan dolayı, dünyadaki birçok şehirdeki nden daha yüksektir. Bu çalışmada, yağmurun alkalinitesi genellikle nötr veya alkalindir. İyonlar ve vdağılım grafikleri arasındaki korelasyonlar, asidik bileşiklerin birçoğunun toprak kaynaklı alkali bi leşiklerle birleştiğini göstermiştir. Yağmurun kimyasal yapısındaki değişim, aralıklarla alınan numunelerle takip edildi. Sonuçlar, yağmurdaki asitligi nötürleştiren alkali parçacıkların olayın ilk on dakikası içinde temizlendiğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Asit Yağmuru, Yaş çökelme, Kuru Çökelme, Partiküller, Alkali pH, İyon Kromatografi. Bilim Kodu: 405.03.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RAIN COMPOSITION IN ANKARA ATMOSPHERE ÜNGÖR (SAVAŞ), Sevgi M.S. in Chemistry Department Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Semra Tuncel February 1992, 101 pages Twenty-seven rainwater samples have been collected at METU in Ankara between September 1989 and May 1990. The rainwater samples were analyzed for major chemical components along with pH. The composition of rainwater have been determined by using Ion chromatography (for S04:, CI“ and N03”), Atomic Absorption Spectrometry (for Ca2+, Na+ and K+) and Colorimetry (for NH4+). The results indicate that sulfate and nitrate concentrations in the rain is higher than concentrations measured in the US cities. Especially, sulfate concentration in the rain samples is much higher than considered ion concentration in rain in most of the world cities due to high emissions of S02 from res i dental heatings and power plants. In this study, alkalinity of the rain mostly is neutral or i i ialkaline. Correlations between the ions and scatter plots indicated that most of the acidic components were associated with soil oriented alkaline components. Changes in the chemical composition of rainfall was followed by fractional sampling. The results showed that alkaline particles which neutralized acidity in rain were scavenged out in the first ten minutes of the event.