COVID-19 krizinde içsel pazarlama uygulamarı: Hewlett Packard Enterprise örneği
Internal marketing execution during COVID-19 crisis: The case of Hewlett Packard Enterpris
  1. Tez No: 722755
  2. Yazar: MENEKŞE AHBAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE NİL KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, içsel pazarlama, çalışan motivasyonu, çalışan bağlılığı, COVID-19, internal marketing, employee motivation, employee engagement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kriz ve belirsizlik zamanları, tarih boyunca insanların ve toplumların önceliklerini ve önem verdikleri şeylere bakış açılarını değiştirdiği gibi pek çok yeniliği de tetiklemiştir. COVID-19 pandemisi sürecinde de benzer bir seyrin ortaya çıktığı görülmektedir. Zira sağlık alanında yaşanan, sosyal ve ekonomik alanlardaki küresel krizlerle devam eden bu süreçte; bireyler, kurumlar ve devletler, kriz karşısında ayakta kalabilmek ve küresel salgın sonrasında tanımlanan“yeni normal”koşullara uyum sağlamak üzere yeni bakış açıları ve yöntemler geliştirmiştir. Kâr amacı güden kurumlar, salgında en temel insan gereksinimi olan hayatta kalma, sağlıklı olma, insan haklarına saygı ve çevre duyarlılığı konularında hükümetin koyduğu kurallara uymakla kalmayıp, konuyla ilgili farkındalığı arttırmak ve kriz döneminde verimliliği arttırmak üzere sosyal pazarlama yaklaşımına ağırlık vermiştir. Kriz döneminde mal ve hizmetlerin devamlılığını sağlayarak sürdürülebilir başarı elde etmeye çalışan kurumlar, dış müşteri ve paydaşları için söz konusu olduğu gibi, iç müşteri olarak kabul edilen çalışanlarının da sağlık ve mutluluğuna odaklamıştır. COVID-19 krizi, kurumların, literatürde“içsel pazarlama”başlığı altında ele alınan bu çabaları her zamankinden daha fazla önemseyerek, inovatif çözümler bulmasını sağlamıştır. İçsel pazarlama ve sosyal pazarlama uygulamalarının birlikte kullanılması; bunların geleneksel ve dijital iletişim ortamlarında, resmi sosyal medya hesaplarında yayınlanması bu bağlamda değerlendirilebilecek faaliyetlerin en dikkat çekici olanlarındandır. COVID 19 pandemisi, kurumları çalışma yöntemlerini değiştirmeye zorlamıştır. Bu benzeri görülmemiş zamanlarda işletmeler“yeni normal”ile; yani, hızın çok önemli olduğu yeni bir gerçeklikle tanışmıştır. COVID-19 uzaktan çalışmayı hızlandırırken, iş yerleri ve deneyimleri yeniden tasarlamıştır. Gartner'in 2018 yılında yaptığı araştırma, şirketlerin %82'sinin uzaktan çalışmanın devam etmesini beklediğini ortaya koyarken; Ericsson Mobilite Çalışması 2018 yılı tahminlerinde bile video akışındaki büyümenin 2024 yılına kadar %480 olması beklenmekteydi. (2018'de 3,4 Gb, 2024'te 16,3 Gb). Bu bağlamda,“COVID-19 Krizinde İçsel Pazarlama Uygulamaları; Hewlett Packard Enterprise Örneği”başlıklı bu çalışmanın amacı; güncel pazarlama literatüründe önemli bir yer edinen içsel pazarlama uygulamalarını COVID-19 salgını ile ortaya çıkan koşullar bağlamında incelemek ve Hewlett Packard Enterprise (HPE) Türkiye örnek olayı üzerinden yöneticilerin içsel pazarlama uygulamaları ve bu uygulamalardan çalışan bağlılığı ve motivasyonu konularındaki beklentileri ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda HPE Türkiye yöneticileriyle, kurumun içsel pazarlama faaliyetleri konusunda görüşmeler gerçekleştirilmiş, bulgular yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Times of crisis and uncertainty have triggered many innovations as well as changing the priorities and perspectives of people and societies throughout history. During the COVID-19 pandemic process, it is seen that a similar course has emerged. Due to this process, which is experienced in the field of health and continues with the global crises in the social and economic fields; individuals, institutions and states have developed new perspectives and methods to survive the crisis and adapt to the“new normal”conditions defined after the global epidemic. For-profit institutions have focused on the social marketing approach in order to raise awareness about the issue and increase productivity during the crisis, as well as complying with the rules set by the government on the most basic human needs during the epidemic, such as survival, being healthy, respect for human rights and environmental awareness. Institutions that try to achieve sustainable success by ensuring the continuity of goods and services during the crisis have focused on the health and happiness of their employees, who are considered as internal customers, as well as their external customers and stakeholders. The COVID-19 crisis has enabled institutions to find innovative solutions by giving more importance to these efforts, which are discussed under the title of“internal marketing”in the literature. Using internal marketing and social marketing practices together; The publication of these in traditional and digital communication environments and official social media accounts is one of the most remarkable activities that can be evaluated in this context. The COVID 19 pandemic has forced institutions to change the way they work. In these unprecedented times, businesses with the“new normal”; that has met a new reality where speed is very important. As COVID-19 accelerates remote work, it has redesigned workplaces and experiences. The research conducted by Gartner in 2018 revealed that 82% of companies expect remote working to continue; Even in the 2018 Ericsson Mobility Study projections, video streaming growth was expected to be 480% by 2024. (3.4Gb in 2018, 16.3Gb in 2024). In this context, the aim of this study called“Internal Marketing Execution During COVID-19 Crisis: The Case of Hewlett Packard Enterprise”is to examine the internal marketing practices that have an important place in the current marketing literature in the context of the conditions that emerged with the COVID-19 epidemic and to reveal the expectations of the managers on the internal marketing practices and employee loyalty and motivation from these practices through the case of Hewlett Packard Enterprise (HPE) Turkey. For this purpose, interviews were held with HPE Turkey executives about the internal marketing activities of the institution, and the findings were interpreted.