Ebü'l-Muîn en-Nesefî'de iman kavramı
Abu'l-Mu'in an-Nasafi about the term īmān (Faith)
  1. Tez No: 758952
  2. Yazar: EZİZ AKAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebü'l-Muîn en-Nesefî, Mâtürîdî, iman, inanç
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, meşhur Mâtürîdî kelâmcısı Ebü'l-Muîn en-Nesefî'nin iman kavramı ile ilgili etimolojik ve teolojik yaklaşımları incelenmiş ve onun tarafından geliştirilen iman nazariyesinin neredeyse hiçbir kelamcının eserinde göremeyeceğimiz kadar çok şümüllü, sistematik ve özgün olduğu ortaya konulmuştur. Bu amacın gerçekleşmesi adına araştırmanın birinci bölümünde, iman sözcüğü ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilendirilen bazı kavramların tahlili yapılmıştır. İkinci bölümde ise İslâm kelâm ekollerinin iman tanımlarında vurgu yaptıkları noktalara değinilmiştir. Üçüncü bölümde Ebü'l-Muîn en-Nesefî'nin, iman ile ilgili görüşlerini temellendirirken kullandığı naklî ve aklî deliller irdelenerek, müellifin problemi formüle ediş tarzı tespit edilmiştir. Sonuç bölümünde ise Nesefî'nin iman anlayışı çerçevesinde ileri sürülebilecek kanaat ve görüşler sıralanmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the etymological and theological approaches of the famous Māturīdīte school theologian Abu'l-Mu'in an-Nasafi about the term īmān (faith) were examined and it was found that the theory of īmān developed by him was so comprehensive, systematic and original that I could not encounter in the works of almost any theologian. In order to realize this aim, in the first part of the research, some terms that are directly or indirectly associated with the word“īmān”are analyzed. In the second part, the points emphasized by Islamic kālām schools in their definitions of“īmān”are mentioned. In the third chapter, the narrative and rational proofs used by Abu'l-Mu'in an-Nasafi while basing his“īmān”theory were examined and the way the author formulated the problem was determined. In the conclusion part, the opinions and views that can be put forward within the framework of Nesefi's understanding of“īmān”are listed and assessed. KEYWORDS: Abu'l-Mu'in an-Nasafi, Maturidi, īmān, faith, belief.