Gut hastalığının temporomandibular eklem ve çiğneme kasları üzerindeki etkilerinin klinik, radyolojik ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of temporomandibular joint and masticatory muscles with clinical, radiological and magnetic resonance imaging findings in gout disease
- Tez No: 759034
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Romatoloji, Dentistry, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Gout, Temporomandibular Joint, Masticatory Muscles, MRI, Lateral Panoramic Radiography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Giriş: Gut, monosodyum ürat kristallerinin sinoviyal sıvı, artikülerkartilaj, periartiküler alan, kemik, deri ve yumuşak dokularda depolanması ile karakterize bir tür enflamatuarartirittir Ürik asitin uzun süreli yüksek seviyede kalması,“tofüs”olarak isimlendirilen palpe edilebilen birikimlere neden olmaktadır. Tofüsler klinik bulgu vermeden büyük boyutlara ulaşabilir. Bu çalışmanın amacı gut hastalarına emporomandibular eklem ve çiğneme kaslarının etkilenme durumunu belirlemektir. Gereç ve yöntem: Otuz iki gut hastası ve 31 kontrol grubu olmak üzere toplam 63 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Gut ve kontrol grubu hastalarının ağız içi muayeneleri yapıldı. Panaromik, lateral panoramik grafive MR görüntüleri alındı. Çiğneme kasları ve Temporomandibular eklem değerlendirildi. Masseter, pterigoideus lateralis kaslarının 3D Doctor Medical Imaging Programı ile MRG de hacim ölçümü yapıldı. Bulgular: Maksimum ağız açıklığında kısıtlılık gut hasta grubunda daha sık gözlendi. TME de hassasiyet, ses, sabah gerginliği, istirahatta ağrı durumu gut hastalarında daha az gözlendi. MRG de disk değişiklikleri ve kemik yapıda deformasyon hem gut hem de kontrol grubunda belirlendi ancak gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Kondiler erozyon gut hasta grubunda daha sık gözlendi. Gut hasta grubunda sağ kondilde kısıtlı mandibular hareket anlamlı şekilde sık bulundu. Çiğneme kaslarının hacimsel olarak değerlendirilmesi sonucunda istatstiksel olarak anlamlı farklılık tesbit edilmedi. Panoramik ve temporomandibular eklem filmlerinde kondilde ve eklem diskinde deformasyonlar tesbit edildi. Sonuç: Gut hastalarında temporomandibular eklem ve çiğneme kaslarında etkilenim belirlenmiştir. Kondiler erozyon ve kondilde hareket kısıtlılığı gut hasta grubunda anlamlı ölçüde sık gözlenmiştir. AnahtarKelimeler: Gut, Temporomandiular Eklem, Çiğneme Kasları, MRG, Lateral Panoramik Radyografi
Özet (Çeviri)
Background: Gout is an inflammatory arthritis. Monosodium urate crystals deposition is seen on the surface of the articular cartilage, within periarticular tissues, and within bone and skin. This kind of inflamatory arthritis can effect patients quality of life. Gout can also effects masticatory muscles and temporomanbular joint. The aim of this study was to compare the volumetric measurements of masticatory muscles in gout patients with healthy control group. Materials and methods: A total of 62 participants included for this prospective study. Thirty two patients was Gout group (4 Female, 28 Male) which has gout disease and thirty patients were Control group (3 Female, 27 Male). Patients in control group were healthy patients. MRI images were obtained from both groups. Three dimensional volümetric measurements of Masseter muscle, pterigoideus lateralis were performed with 3D Doctor Medical Imaging Programme on MRI images. Results: The maximum mouth opening limitation was more frequent in gout patients. The number of patients with TMJ tenderness, sound, morning stiffness, pain in rest position were lower in gout group. Disc changes and deformation of bone structures were detected in both gout and control groups by MRI. Condylar erosion was more frequent in gout patients whereas no significant difference was found between the two groups in the frequency of degenerative changes and deformation in disc. Restricted movement of the right condyle was significantly more in gout group. Volumetric measurements of right and left masseter muscle, lateral pterygoid muscle were not demonstrated significant differences between Gout and control groups. The volumetric measurements of left medial pterigoid muscle demonstrated difference (p =0,011). Conclusion: Gout effects temporomandibular joint and masticatory muscles. Radiographic findings of condylar erosion and reduced movement pattern are significantly the common signs of gout.